Χαρτογράφηση και εντοπισμός πηγών θορύβου σε βιομηχανικό περιβάλλον - Ρουμελιώτης, Έκτορας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στη χαρτογράφηση και στον εντοπισμό των πηγών θορύβου σε μια βιομηχανική μονάδα. Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε σε τρία κτήρια όπου η ηχητική ένταση ξεπερνούσε το ανώτατο επιτρεπτό όριο θορύβου που ορίζει η νομοθεσία. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σε διάφορα σημεία του χώρου που ορίστηκαν με τη μέθοδο του καμβά, χωρίζοντας τον χώρο σε ισομεγέθεις περιοχές. Στα σημεία που όριζε ο καμβάς οι μετρήσεις έγιναν με τη χρήση ενός ειδικού οργάνου, του ηχόμετρου. Από την συλλογή των μετρήσεων αυτών διαμορφώθηκε ο χάρτης θορύβου με την χρήση ενός ειδικού προγράμματος. Ο χάρτης θορύβου είναι μια εικονική αναπαράσταση του ηχητικού περιβάλλοντος όπου τα αποτελέσματα απεικονίζονται με διαφορετικά χρώματα, που δηλώνουν παραστατικά την διαβάθμιση της έντασης ή το διαφορετικό επίπεδο θορύβου. Με την βοήθεια του χάρτη εντοπίστηκαν οι ηχογόνοι πηγές στα διάφορα κτήρια και αξιολογήθηκε η επίδραση τους στη διαμόρφωση του ηχητικού περιβάλλοντος στον συγκεκριμένο χώρο. Στην συνέχεια, με βάση τα αποτελέσματα από τον χάρτη μελετήθηκε στις πιο ηχητικά επιβεβαρυμμένες περιοχές η δόση θορύβου που δέχονται οι εργαζόμενοι κατά την διάρκεια της οκτάωρης βάρδιάς τους και υπολογίστηκε ο ανώτερος επιτρεπτός χρόνος έκθεσης στην ισοδύναμη ηχητική ένταση της περιοχής αυτής. Επίσης, σε ορισμένα σημεία πραγματοποιήθηκε ανάλυση συχνοτήτων για να εντοπισθούν οι επικρατέστερες συχνότητες στο συγκεκριμένο ηχητικό περιβάλλον. Τέλος, προτάθηκαν κάποιες λύσεις για την εφαρμογή ορισμένων μέτρων μείωσης του θορύβου. Στόχος των μέτρων αυτών είναι η μείωση της έντασης του θορύβου στο χώρο του εργοστασίου και η ελάττωση της συνολικής δόσης θορύβου που δέχονται οι εργαζόμενοι.