Μοντελοποίηση ενεργειακής κατανάλωσης κτιρίων - Σάββας, Καρράς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2016)
Τα τελευταία χρόνια η ενεργειακή κατανάλωση στον κτιριακό τομέα έχει αποτελέσει αντικείμενο πληθώρας μελετών εξαιτίας της μεγάλης ανάγκης για εξοικονόμηση ενέργειας. Στην εισαγωγή της παρούσας διπλωματικής εργασίας παρουσιάζονται κάποια βιβλιογραφικά στοιχεία όσον αφορά τη σχέση κτιρίων και ενέργειας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Εν συνεχεία η εργασία χωρίζεται σε δύο επιμέρους μελέτες. Το πρώτο μέρος αφορά την μελέτη της ενεργειακής συμπεριφοράς ενός διαμερίσματος στην Αθήνα με χρήση του προγράμματος προσομοίωσης EnergyPlus. Αρχικά, περιγράφεται η λειτουργία και τα χαρακτηριστικά του προγράμματος και έπειτα παρουσιάζονται αναλυτικά τα στάδια της προσομοίωσης και τα αποτελέσματα της σε ημερήσια και ετήσια βάση. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας, γίνεται στην αρχή μια περιγραφή ορισμένων τεχνικών πρόβλεψης της ηλεκτρικής κατανάλωσης στον οικιακό τομέα και παραθέτονται τέσσερις σχετικές μελέτες για τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία). Στη συνέχεια, παρουσιάζεται αναλυτικά η μέθοδος που αναπτύχθηκε από τον συγγραφέα της παρούσας διπλωματικής για την μοντελοποίηση της ηλεκτρικής κατανάλωσης μιας υποθετικής περιοχής χιλίων νοικοκυριών στην Ελλάδα. Τέλος, αναλύονται τα αποτελέσματα, γίνεται σύγκριση με πραγματικές μετρήσεις κατανάλωσης στον ελληνικό χώρο και παρουσιάζονται ορισμένα συμπεράσματα.