Επανασχεδιασμός και αποκατάσταση ανενεργού λατομείου αδρανών υλικών στη θέση "Βιέρο" του Δήμου Σουλίου - Ράπτη, Χριστιάνα - Θεοδώρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανενεργών λατομείων σε δημόσιες εκτάσεις, στα οποία, μετά τη διακοπή των εξορύξεων, δημιουργήθηκαν σοβαρά οικολογικά αποτυπώματα, καθότι δεν υπήρξε καμία δράση περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Σήμερα, ο αριθμός των εγκαταλειμμένων λατομείων αυξάνεται λόγω της ύφεσης στον κατασκευαστικό κλάδο και η αποκατάσταση αυτών των διαταραγμένων χώρων, μέσω του επανασχεδιασμού τους και της πρόσδωσής τους νέων εναλλακτικών χρήσεων γης, αποτελεί μια αναγκαιότητα. Η παρούσα διπλωματική εστιάζει στον επανασχεδιασμό και την αποκατάσταση του χώρου ενός πρώην λατομείου αδρανών υλικών στη θέση "Βιέρο" στο Δήμο Σουλίου. Η νέα χρήση που επιλέχθηκε για το λατομικό χώρο αφορά στη δημιουργία μιας εξωποτάμιας λιμνοδεξαμενής ταμίευσης υδάτων για την κάλυψη μέρους των αναγκών άρδευσης της περιβάλλουσας περιοχής. Αναλυτικότερα, αρχικά γίνεται μια διερεύνηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικό-οικονομικών, πολιτισμικών και άλλων στοιχείων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου στον οποίο βρίσκεται ο υπό μελέτη λατομικός χώρος. Ακολούθως, η διερεύνηση αυτή εστιάζει στην εγγύτερη περιοχή του λατομείου, όπου καταγράφεται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του, το ιστορικό της λειτουργίας του, καθώς και παλαιότερες μελέτες αποκατάστασης που δεν υλοποιήθηκαν. Εν συνεχεία, διατυπώνεται η πρόταση επαναδιαμόρφωσης του λατομείου μέσω της κατασκευής της λιμνοδεξαμενής, παρουσιάζονται παραδείγματα παρόμοιων έργων και εξετάζονται οι επικρατούσες συνθήκες (υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο, καλλιεργήσιμες εκτάσεις κοκ) της περιοχής που σχετίζονται με το έργο. Τέλος, παρουσιάζεται ο σχεδιασμός της λιμνοδεξαμενής μέσω του λογισμικού Surpac και η τεχνική περιγραφή του έργου, από όπου προέκυψε και η εκτίμηση του προυπολογισμού της κατασκευής του. Συμπερασματικά, το έργο της επαναδιαμόρφωσης του λατομείου στη θέση "Βιέρο" σε λιμνοδεξαμενή υδάτων εκτιμάται ότι ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για το σχεδιασμό παρόμοιων έργων στο Δήμο Σουλίου, τα οποία, συνδυαστικά, θα δώσουν μακροπρόθεσμα τη λύση στο αρδευτικό πρόβλημα της περιοχής, συμβάλλοντας στην επίτευξη των τοπικών αναπτυξιακών της στόχων.