Σχεδιασμός και εγκατάσταση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και διερεύνηση της αυτοματοποίησης μονάδας οικιακής τριπαραγωγής - Κουγιουμτζή, Σοφία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει σε πρώτη φάση την υλοποίηση μιας μονάδας τριπαραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, τον εξοπλισμό που εγκαταστάθηκε, καθώς και το σύστημα ελέγχου και εποπτείας της μονάδας τριπαραγωγής με υπερκρίσιμο ORC, η οποία έχει κατασκευαστεί στο εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Σε δεύτερη φάση, λαμβάνοντας στοιχεία από την διεθνή βιβλιογραφία, προτάθηκε ένας εναλλακτικός τρόπος για τον αυτοματοποιημένο έλεγχο του ψυκτικού κύκλου της μονάδας τριπαραγωγής. Στο κεφάλαιο 1 γίνεται μια εισαγωγική αναφορά στις σύγχρονες ανάγκες που δύναται να καλύψει η τεχνολογία ORC, στις έννοιες της συμπαραγωγής και τριπαραγωγής. Στο κεφάλαιο 2 γίνεται η θεωρητική περιγραφή των θερμοδυναμικών κύκλων στους οποίους στηρίζεται η λειτουργία της εγκατάστασης τριπαραγωγής BioTRIC, η οποία αποτελεί και το αντικείμενο της παρούσας εργασίας. Στο κεφάλαιο 3 γίνεται η περιγραφή της εγκατάστασης BioTRIC. Συγκεκριμένα παρατίθεται η αρχή λειτουργίας της, σε όλες τις δυνατές καταστάσεις, και παρουσιάζονται τα επιμέρους συστήματα από τα οποία αποτελείται, με τον μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε, καθώς επίσης και ο τρόπος ελέγχου και εποπτείας της μονάδας. Στο κεφάλαιο 4 παρατίθενται κάποιοι μέθοδοι αυτοματοποιημένου ελέγχου των αντλιών θερμότητας και προτίνεται ένας εναλλακτικός τρόπος ελέγχου του ψυκτικού κύκλου της μονάδας τριπαραγωγής BioTRIC. Στο κεφάλαιο 5 παρατίθενται τα συμπεράσματα και οι μελλοντικές προοπτικές επέκτασης του ελέγχου στιε αντλίες θερμότητας. Τέλος σε καθένα από τα δύο παραρτήματα παρατίθενται αντίστοιχα οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον κώδικα του προγράμματος της εφαρμογής διεπαφής ανθρώπου-μηχανής (Human Machine Interface , HMI) και του προγράμματος ελέγχου του προγραμματιζόμενου λογικού ελεγκτή (Programmable logic controller, PLC) και τα προτεινόμενα ηλεκτρολογικά σχέδια της εγκατάστασης.