Αλλαγές φάσης και μοριακή δυναμική υγρών κρυστάλλων - Αργυράκη, Ευγενία Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2016)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της μοριακής δυναμικής των υγρών κρυστάλλων και οι αλλαγές φάσεις αυτών. Ο υγρός κρύσταλλος που μελετάται κυρίως στην παρούσα διπλωματική εργασία είναι ο 4-pentyl-4΄-cyanobiphenyl (5CB) στην καθαρή του μορφή. Παρατηρείται η συμπεριφορά του υλικού σε περιοχές όπου υπάρχει διαφορετική υγροκρυσταλλική φάση, καθώς και η δυναμική των μηχανισμών κίνησης (μηχανισμός α και δ ) κατά τη διάρκεια της κρυστάλλωσης. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιηθήκαν η Μέθοδος Θερμορευμάτων Αποπόλωσης (TSDC), η Διαφορική Θερμιδομετρία Σάρωσης (DSC) και η Διηλεκτρική Φασματοσκοπία Εναλλασσόμενου Πεδίου (DRS). Με την τεχνική των Θερμορευμάτων Αποπόλωσης (TSDC) έγινε καταγραφή του μηχανισμού α διηλεκτρικής αποκατάστασης στην περιοχή της υαλώδους μετάβασης για διαφορετικές θερμοκρασίες και τάσεις πόλωσης. Περαιτέρω, μελετήθηκε η συμπεριφορά των μηχανισμών α και δ κατά την κρυστάλλωση του υλικού σε τρεις διαφορετικές θρμοκρασίες με την τεχνική της διηλεκτρικής Φασματοσκοπίας Εναλλασσόμενου Πεδίου (DRS) συγκριτικά με τη Διαφορική Θερμιδομετρία Σάρωσης (DSC) από όπου εξήχθησαν αποτελέσματα για την κρυσταλλικότητα συναρήσει χρόνου. Επιπλέον, έγινε προσπάθεια μελέτης του υγρού κρυστάλλου S-4-(2-methylbutyl)phenyl-4-decyloxybenzoate (CE6) με τη χρήση της Διηλεκτρικής Φασματοσκοπίας Εναλλασσόμενου πεδίου (DRS), για τη μελέτη της μοριακής δυναμικής του υλικού στη θερμοκρασιακή περιοχή των μπλε φάσεων.