Περιβαλλοντική αξιολόγηση και σύγκριση τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρισμού από την ηλιακή ενέργεια μέσω της εφαρμογής της μεθόδου της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής - Νάση, Βαρβάρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη δύο τεχνολογιών αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας προς παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω της εφαρμογής της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ). Οι δύο υπό εξέταση τεχνολογίες είναι η τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού με χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ και η τεχνολογία ηλιοθερμικής παραγωγής ενέργειας με την εφαρμογή του κύκλου Rankine οργανικού μέσου (Organic Rankine Cycle). Το φωτοβολταϊκό σύστημα που εξετάζεται αποτελείται από κυψέλες πολυκρυσταλλικού πυριτίου ενώ για την ηλιοθερμική παραγωγή χρησιμοποιούνται επίπεδοι ηλιακοί συλλέκτες. Η περιοχή εγκατάστασης και των δύο θεωρείται η Ξάνθη ενώ ο χώρος τοποθέτησής τους η στέγη κτιρίου. Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι η σύγκριση των δύο προαναφερθέντων τεχνολογιών καθώς και η περιβαλλοντική αξιολόγησή τους με εφαρμογή της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής. Αυτό γίνεται εκτιμώντας το περιβαλλοντικό αντίκτυπο το οποίο προέρχεται από τον κύκλο ζωής κάθε συστήματος δίνοντας κυρίως βάση στην αθροιστική απαίτηση ενέργειας (Cumulative Energy Demand) αλλά και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από το κάθε ένα.