Υλοποίηση ιδιωτικής, ασφαλούς υπηρεσίας νέφους αποθήκευσης - Τσαγκαρόπουλος, Ανδρέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής. Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών, 2016)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας, είναι η ανάπτυξη μιας σύγχρονης υπηρεσίας νέφους αποθήκευσης η οποία θα παρέχει μέγιστη ασφάλεια. Η χρήση του νέφους αποθήκευσης σήμερα είναι δεδομένη, και ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες του από παντού, αλλά οι εγγυήσεις για την ασφάλεια πολλές φορές δεν είναι ικανοποιητικές. Οι περισσότερες από τις εταιρείες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τομέα, δεν δημοσιοποιούν τον κώδικά που χρησιμοποιούν και έτσι δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της διαχείρισης των δεδομένων του χρήστη. Αυτό δημιουργεί επιπλέον αμφιβολίες για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικότητας του χρήστη– και εν τέλει της δυνατότητας για ελεύθερη χρήση της υπηρεσίας. Αντίθετα, για την ανάπτυξη της υπηρεσίας μας βασιζόμαστε κατά κόρον σε λογισμικό ανοικτού κώδικα, εφαρμόζουμε την υπάρχουσα τεχνολογία ασφαλούς http σύνδεσης, και απαγορεύουμε τη πρόσβαση στα δεδομένα του χρήστη, εκτός των περιπτώσεων που αποστέλλονται ή παραλαμβάνονται αρχεία, αποκλείοντας έτσι τις περιπτώσεις επιθέσεων ωμής βίας. Η υπηρεσία βασίζεται σε τρία συστήματα: Τον Owncloud-Server, ο οποίος παρέχει τις δυνατότητες πρόσβασης στα αποθηκευμένα δεδομένα, τον Mqtt Broker ο οποίος επιτρέπει τη χρήση ενός ελαφρού και αποδοτικού πρωτόκολλο επικοινωνίας, και τον Android Client που είναι υπεύθυνος για το συγχρονισμό και τη παρουσίαση των πληροφοριών του χρήστη. Και τα τρία συστήματα, λειτουργούν με τις τελευταίες εκδόσεις που είναι διαθέσιμες, σε πολλά λειτουργικά συστήματα. Στη περίπτωση που κάποιο σύστημα δεν μπορεί να συνεργαστεί, προβλέπονται διαδικασίες που εξασφαλίζουν την υπηρεσία σε συνθήκες λειτουργίας.