Φασματοσκοπική εκτίμηση της επίδρασης των περιβαλλοντικών παραγόντων σε τεχνητά γηρασμένα σύγχρονα καλλιτεχνικά χαρτιά - Αλ Ουρεϊκάτ, Μαράμ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I), 2016)
Στην παρούσα εργασία επιχειρείται, σε συνέχεια έρευνας για τον καθορισμό των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών τεχνητά γηρασμένων χαρτιών μια ακόμη προσέγγιση στον αρχικό προβληματισμό σχετικά με το αν είναι δυνατόν, εξετάζοντας την ποιότητα του χαρτιού με τη βοήθεια της γνώσης της μεθόδου φασματοσκοπίας υπέρυθρου, να καθοριστεί ο τρόπος και ο βαθμός γήρανσής του. Απώτερος σκοπός θα ήταν ιδανικά, η δυνατότητα χρήσης της μεθοδολογίας αυτής ώστε να διαπιστωθεί ακόμα και η γνησιότητα ενός χαρτιού διερευνώντας αν η γήρανση έγινε με φυσικό ή τεχνητό τρόπο, καθώς πρόκειται για μη καταστροφική και εύχρηστη διαδικασία. Για το λόγο αυτό μελετήθηκε το φυσικοχημικό προφίλ από σύγχρονα χαρτιά καθώς και από χαρτιά καλλιτεχνικά υψηλής ποιότητας. Ο καθορισμός λοιπόν μιας έγκυρης μεθοδολογίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για τη χρονολόγηση του χάρτινου υποστρώματος ζωγραφικών πινάκων, έργο εξαιρετικά σημαντικό. Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκαν χαρτιά τα οποία είχαν προβεί σε τεχνητή γήρανση με δύο τρόπους, παρουσία υγρασίας αλλά και σε ξηρό περιβάλλον (dry oven), τα οποία παρέμειναν σε συνθήκες περιβάλλοντος για ένα χρόνο. Η FTIR επιβεβαίωσε μια μείωση της κρυσταλλικότητας της κυτταρίνης, όπως ήταν αναμενόμενο ,όχι όμως σε όλα τα δείγματα. Εν αντιθέσει με το δείκτη κρυσταλλικότητας, ο δείκτης οξείδωσης παρατηρήθηκε γενικά σε υψηλότερες τιμές όταν γήρανση έχει γίνει σε ξηρό περιβάλλον από ότι σε περιβάλλον με υγρασία. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη θερμική γήρανση υπερτερεί η οξείδωση έναντι της υδρόλυσης η οποία κυριαρχεί κατά τη φυσική γήρανση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη θεωρία. Ως εκ τούτου, οδηγούμαστε ασφαλώς στο συμπέρασμα ότι για τα περισσότερα δείγματα η γήρανση δεν ήταν επαρκής, ούτε αρκετά έντονη και για το λόγο αυτό η κρυσταλλικότητα δεν μπορεί να αποτελέσει έγκυρο δείκτη για το σκοπό της παρούσας εργασίας.