Σχεδίαση και βελτιστοποίηση γεννητριών αξονικής ροής με χρήση συνθετικών σιδηρομαγνητικών υλικών σκόνης σιδήρου για τοπικά κατασκευασμένες υδρογεννήτριες - Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2016)
Σε αυτή την εργασία μελετώνται γεννήτριες αξονικής ροής μονίμων μαγνητών ως μέρη μικρών υδρογεννητριών σε αυτόνομα συστήματα. Η πλειοψηφία των γεννητριών αυτών κατασκευάζονται χωρίς πυρήνα σιδήρου. Παρά τα μειονεκτήματα της ύπαρξης πυρήνα σιδήρου διερευνάται η κατασκευή γεννήτριας με μείγμα ρινισμάτων σιδήρου στον πυρήνα του στάτη. Στην αρχή της εργασίας γίνεται μία εισαγωγή στις έννοιες της ενδιάμεσης τεχνολογίας, των μικρών αυτόνομων συστημάτων και στο ρόλο που μπορούν να έχουν τα μικρά υδροηλεκτρικά συστήματα στην κάλυψη ανθρώπινων αναγκών με σεβασμό στο περιβάλλον. Αναλύεται η λειτουργία των γεννητριών αξονικής ροής μονίμων μαγνητών και διερευνάται το θέμα του μαγνητικού υλικού του πυρήνα αυτών των γεννητριών. Στη συνέχεια, σχεδιάζονται και προσομοιώνονται γεννήτριες με πυρήνα διαφορετικών τοπολογιών και βελτιστοποιούνται οι διαστάσεις μαγνήτη για την κάθε περίπτωση. Τέλος, κατασκευάζονται δύο γεννήτριες 350 W με πυρήνα σιδήρου με τοπολογίες διπλού δρομέα και μονού δρομέα αντίστοιχα. Οι επιδόσεις αυτών των γεννητριών συγκρίνονται πειραματικά με μίας ίδιας ισχύος γεννήτριας χωρίς πυρήνα σιδήρου.