Ανάπτυξη βιβλιοθήκης γραφικών για ενσωματωμένο σύστημα - Στυλιανίδης, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών. Εργαστήριο Μικροϋπολογιστών και Ψηφιακών Συστημάτων VLSI, 2016)
Σκοπός της εργασίας είναι η σχεδίαση και η υλοποίηση μιας βιβλιοθήκης γραφικών, η οποία θα παρέχει ρουτίνες για την ανάπτυξη γραφικών διεπαφών χρήστη, που προορίζονται για ενσωματωμένα συστήματα και κυρίως για ιατρικές συσκευές. Η βιβλιοθήκη υλοποιήθηκε σε γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου και δεν προϋποθέτει κάποιο λειτουργικό σύστημα. Για την ανάπτυξή της απαιτήθηκαν αρκετά στάδια. Κατ’ αρχάς, ξεκινήσαμε από την ανάλυση των απαιτήσεων και προδιαγραφών της βιβλιοθήκης. Από τη διαδικασία αυτή, προέκυψαν οι λειτουργικότητες που θα παρέχει, καθώς και οι περιορισμοί που σχετίζονται με αυτές. Στη συνέχεια, έγινε ο σχεδιασμός της αρχιτεκτονικής κατά τον οποίο καθορίστηκαν τα ιεραρχικά επίπεδα της βιβλιοθήκης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εξήχθησαν. Επιπλέον, σε αυτή τη φάση της ανάπτυξης περιγράψαμε τον τρόπο λειτουργίας των επιπέδων αυτών και των επιμέρους τμημάτων τους, όπως επίσης και την μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Η παρούσα διπλωματική εργασία είναι συνέχιση της ομότιτλης διπλωματικής εργασίας που διεκπεραιώθηκε από τον Ριχάρδο Χ. Δρακούλη το 2011. Ενημερώθηκαν από την προηγούμενη διπλωματική εργασία οι απαιτήσεις και προδιαγραφές της βιβλιοθήκης για διεύρυνση της φορητότητας αυτής και αυξήθηκαν οι παρεχόμενες λειτουργικότητες λαμβάνοντας υπόψην τους σχετικούς περιορισμούς αυτών. Η αρχιτεκτονική με τα ιεραρχικά επίπεδα δεν μεταβλήθηκε αλλά έγιναν βελτιώσεις στην αλληλεπίδραση μεταξύ των επιπέδων και των τμημάτων αυτών. Οι δομές και αλγόριθμοι που επιλέχθηκαν για κάθε λειτουργία υλοποιήθηκαν σε γλώσσα C. Τέλος, πραγματοποιήθηκε έλεγχος της υλοποίησης σε μια αναπτυξιακή πλακέτα η οποία διαθέτει για επεξεργαστή έναν μικροελεγκτή AVR, με τα κατάλληλα εργαλεία προγραμματισμού.