Γεωφυσική έρευνα στον ναό Αγίων Θεοδώρων στον Κάμπο Μεσσηνίας - Κουτρούλης, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλευτικής, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η γεωφυσική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ναό Αγίων Θεοδώρων στο Κάμπο Μεσσηνίας. Σκοπός της εκπονηθείσας μελέτης ήταν η αποτύπωση της στρωματογραφίας της περιοχής, ώστε να γίνει γνωστό το που εδράζει ο Ναός, καθώς και η καταγραφή τυχόν τοπικών δομών ανθρωπογενούς προελεύσεως. Επιπλέον, σε αυτήν την έρευνα χρειάστηκε να προστεθεί μία ακόμα μελέτη πάνω στην τοιχοποιία του κτηρίου που θα έδινε ασφαλή συμπεράσματα για την δομική κατάστασή του, αλλά και πληροφορίες για την προσπάθεια συντήρησης και εκ νέου κτισίματος του Ναού κατά το παρελθόν. Ανώτερη επιδίωξη του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Ε.Μ.Π. ήταν με αυτήν την έρευνα να συμβάλει στη προσπάθεια συντήρησης και προστασίας του μνημείου από σεισμικές καταπονήσεις. Αρχικά, πριν ακόμα γίνει ο σχεδιασμός της γεωφυσικής έρευνας, ανατρέξαμε σε παρόμοιες δημοσιευμένες περιπτώσεις μελετών γεωφυσικής έρευνας που πραγματοποιήθηκαν πάνω σε μνημεία (στόχους) ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας. Αυτές οι περιπτώσεις μελετών ήταν: Τα πολυγωνικά τείχη της Αμέλια στην κεντρική Ιταλία, όπου ο στόχος της έρευνας ήταν τα αρχαία πολυγωνικά τείχη, που προστάτευαν την πόλη της Αμέλια, για την εξερεύνηση των δομικών τους στοιχείων (για τυχόν ασυνέχειες) και την ποιότητά τους. Σε αυτήν την περίπτωση μελέτης χρησιμοποιήθηκαν 6 διαφορετικές γεωφυσικές μέθοδοι αλλά εμείς αναλύσαμε τις δύο (Ηλεκτρική Τομογραφία και GPR). Η Ελληνο – Ρωμαϊκή Νεκρόπολη στην Όαση Bahariya της Αιγύπτου, η οποία ερευνήθηκε για να εντοπιστούν κάποια από τα πολλά θαμμένα αρχαιολογικά ερείπια που έχει η συγκεκριμένη περιοχή. Για αυτή τη μελέτη οι μέθοδοι της Ηλεκτρικής Τομογραφίας και του γεωραντάρ κρίθηκαν οι πλέον απαραίτητες. Η Βασιλική του Μαξεντίου στην Ρώμη της Ιταλίας, όπου πραγματοποιήθηκε η μέθοδος της Ηλεκτρικής Βυθοσκόπησης, της Ηλεκτρικής Τομογραφίας και των Σεισμικών Διάθλασης για να ερευνηθούν τα θεμέλια μεταξύ των πυλώνων της Βασιλικής και να βγουν συμπεράσματα για μία όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη ιστορικοκαλλιτεχνική και κατασκευαστική άποψη. Ο Βυζαντινός Ναός της Αγίας Σοφίας στη Κωνσταντινούπολη, που είχε στόχο τα θεμέλια του κτηρίου μέσω των μεθόδων των Σεισμικών και του Γεωραντάρ. Στη συνέχεια, έγινε ο σχεδιασμός της γεωφυσικής έρευνας λαμβάνοντας υπόψη γεωλογικά και ιστορικά στοιχεία, καθώς και πληροφορίες από την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, για αντίστοιχες περιπτώσεις μελετών. Αφού σχεδιάστηκε η γεωφυσική έρευνα, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις στον Ναό με τις ακόλουθες γεωφυσικές μεθόδους: Ηλεκτρική Μέθοδος ERT Σεισμική Μέθοδος Μέθοδος Γεωραντάρ GPR Ακολούθησε η επεξεργασία των δεδομένων από τις μετρήσεις κάθε μεθόδου χρησιμοποιώντας κατάλληλα λογισμικά που διαθέτει το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής της σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών. Μετά την εκτενή επεξεργασία και ερμηνεία των γεωφυσικών αποτελεσμάτων έγινε μια γενικότερη στρωματογραφική αποτύπωση της περιοχής κάτω από το Ναό, με κριτήριο ορισμένες φυσικές ιδιότητες των σχηματισμών, όπως η κοκκομετρία και η συνεκτικότητα. Εντοπίστηκε επιπλέον το βάθος στο οποίο εκτιμάται η οροφή του γεωλογικού υποβάθρου, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν ορισμένες τοπικές δομές.