Μέτρηση κατανάλωσης καυσίμου κινητήρων diesel με φορητό σύστημα - Μαραμαθάς, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θαλάσσιων Κατασκευών. Εργαστήριο Ναυπηγικής Τεχνολογίας, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, εξετάστηκε η μέτρηση της ροής του καυσίμου ναυτικού κινητήρα με φορητό ροόμετρο, με στόχο τον προσδιορισμό της κατανάλωσής του. Αρχικά διεξήχθη έρευνα αγοράς για την απόκτηση του φορητού ροόμετρου υπερήχων, GE pt 878. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μία πρότυπη διάταξη παροχής νερού, για τη διεξαγωγή συγκριτικών μετρήσεων του ροόμετρου υπερήχων με πρότυπη μέτρηση από δυναμοκυψέλη. Συγκριτικές μετρήσεις του ίδιου οργάνου διεξήχθησαν σε δεύτερη διάταξη του ΕΝΜ, χρησιμοποιώντας ως πρότυπη μέτρηση, τη μέτρηση από πρότυπο μετρητικό διάφραγμα κατά ISO 5167 που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες της παρούσας εργασίας. Μετά το πέρας και την επιτυχή ολοκλήρωση των μετρήσεων, διεξήχθησαν σειρές μετρήσεων σε κινητήρα Diesel του ΕΝΜ. Οι μετρήσεις αυτές, αποτέλεσαν σημαντικό βήμα προς τη μελλοντική μέτρηση της ροής καυσίμου, που πραγματοποιήθηκε σε πλοίο της ελληνικής ακτοπλοΐας. Για τη μέτρηση αυτή δημιουργήθηκε κοινό περιβάλλον πρόσκτησης δεδομένων, που περιλαμβάνει μετρητικά της φορητής μονάδας αερίων ρύπων και ισχύος ναυτικών κινητήρων του ΕΝΜ και το ροόμετρο υπερήχων. Για το συγκεκριμένο πλοίο έγινε μέτρηση της ειδικής κατανάλωσής του.