Πρόβλεψη της διάρκειας ζωής κοπτικού εργαλείου με χρήση νευρωνικών δικτύων και μεθόδων σχεδιασμού πειραμάτων - Μπάλλας, Ειρηναίος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Η εργασία είναι χωρισμένη σε τρία κεφάλαια. Καταρχάς (κεφάλαιο 1), παρουσιάζεται η θεωρία που αφορά τις κατεργασίες κοπής και ιδιαίτερα την τόρνευση. Επίσης, παρουσιάζονται τα διάφορα κοπτικά εργαλεία, οι μηχανισμοί και οι μορφές φθοράς τους και οι υπάρχουσες μέθοδοι για την εκτίμηση της διάρκειας ζωής τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα εργαλεία που είναι κατασκευασμένα από CBN. Στη συνέχεια (κεφάλαιο 2), παρουσιάζεται η θεωρία που είναι απαραίτητη για την κατανόηση της λειτουργίας των τεχνητών νευρωνικών δικτύων (ANNs). Έτσι, πλέον ο αναγνώστης είναι έτοιμος να προχωρήσει στην ανάγνωση του πειραματικού μέρους της εργασίας (κεφάλαιο 3) και να ενημερωθεί για τα συμπεράσματά της. Στο κεφάλαιο αυτό, αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο έγινε η επιλογή του κατάλληλου νευρωνικού δικτύου και οι παράμετροι που το συνοδεύουν. Στη συνέχεια, αν το δίκτυο αυτό αποδίδει καλά αποτελέσματα, δοκιμάζονται άλλες μέθοδοι, που απαιτούν λιγότερα πειραματικά σημεία, στο ίδιο τεχνητό νευρωνικό δίκτυο. Η ανάλυση, γίνεται σε προγραμματιστικό περιβάλλον MATLAB.