Κέντρο πολιτισμού και αναψυχής στο Φαληρικό Όρμο. Διαδικασίες και προοπτικές - Σπανογιάννη, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Στις τελευταίες τρεις δεκαετίες στα πλαίσια της αναζήτησης των πόλεων για τον προσδιορισμό νέων αναπτυξιακών προτύπων είναι έντονη η στροφή τους προς το νερό και η διερεύνηση μηχανισμών διαχείρισης των παράκτιων μετώπων τους, που θα μπορέσουν να συμβάλλουν τόσο στη βελτίωση της εικόνας τους όσο και στην αναβάθμιση του αστικού τους περιβάλλοντος προς όφελος της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Έχοντας ως δεδομένο την πολλαπλότητα και πολυπλοκότητα, που εμφανίζει αυτή η ειδική κατηγορία χώρου, επιδίωξη της παρούσας ερευνητικής εργασίας αποτελεί η προσέγγιση του αν, και κατά πόσο, μπορεί ο παράκτιος χώρος μέσα από μηχανισμούς διαχείρισης και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που έχουν ενδιαφέρον να διερευνηθούν, να λειτουργήσει ως μέσο αστικής ανάπτυξης. Επιλέγοντας ως ευρύτερη χωρική ενότητα τη Μητροπολιτική Περιφέρεια της Αθήνας, η παρούσα ερευνητική προσπάθεια μέσα από τη μελέτη περίπτωσης του Φαληρικού Όρμου, επιχειρεί να αναδείξει κρίσιμα ζητήματα προς αντιμετώπιση και να διατυπώσει σχεδιαστικές κατευθύνσεις για την αξιοποίηση αντίστοιχων μητροπολιτικών παράκτιων περιοχών. Σημειώνεται, πως κεντρικό άξονα προσέγγισης του προαναφερθέντος ερωτήματος αποτελεί η αντιμετώπιση της περιοχής μελέτης τόσο ως τμήμα της ευρύτερης παράκτιας ζώνης όσο και ως οργανικό κομμάτι της πόλης, που αναζητώντας την ταυτότητά της, επαναφέρει -με νέους όρους- ζητήματα χρήσεων, λειτουργιών, πρόσβασης, δικτύωσης, διαχείρισης φυσικών πόρων και συμμετοχικού σχεδιασμού στα πλαίσια τόσο του φυσικού σχεδιασμού όσο και του κοινωνικο-οικονομικού προγραμματισμού.