Βελτιστοποίηση συστήματος οικονομικών κινήτρων για επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα - Λαδά, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2016)
Τα κτίρια αποτελούν ένα μεγάλο ενεργειακό καταναλωτή που ταυτόχρονα διαθέτει υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας. Με τη χρήση κατάλληλων τεχνικών και οικονομικά αποτελεσματικών τε-χνολογιών είναι δυνατή η επίτευξη σημαντικής βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτι-ρίων με αντίστοιχα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Γενικά ο κτιριακός τομέας καλύπτει περί-που το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και ευθύνεται για πάνω από το 45% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Είναι πλέον γεγονός ότι η ορθολογική χρήση των ενεργεια-κών πόρων αποτελεί πρωταρχική έννοια για την προστασία του περιβάλλοντος. Αξιοποιώντας δεδομένα από την εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» του Υ-πουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο παρέχει κίνητρα στους πολίτες έτσι ώστε να βελ-τιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια, η παρούσα διπλωματική εργασία, αναπτύσσει ένα μοντέλο βελτιστοποίησης με χρήση γραμμικού προγραμματι-σμού σε γλώσσα μοντελοποίησης Gams. Η μοντελοποίηση γίνεται με στόχο τη μεγιστοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας για ένα δεδομένο ύψος δημόσιων πόρων. Η επιδιωκόμενη βελτιστοποίηση επιτυγχάνεται μέσω της σταδιακής μείωσης του προϋπολογισμού. Έτσι προσδιορίζονται τα χαρακτη-ριστικά των πλέον αποδοτικών επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας όσον αφορά την εφαρμοζόμενη τεχνολογία, το είδος του κτιρίου, την ενεργειακή κλάση της κατοικίας και την κλιματική ζώνη. Μετά την μοντελοποίηση του συστήματος και την κατηγοριοποίηση των επεμβάσεων σύμφωνα με την ενεργειακή αποδοτικότητά τους, προέκυψε ότι ενισχύονται επεμβάσεις στις ψυχρότερες περιοχές στις Ζώνες Γ και Δ, κτίρια που ανήκουν στην κατώτερη ενεργειακή κατηγορία Η και είναι μονοκα-τοικίες (60%). Λιγότερο αποδοτικές είναι οι επεμβάσεις κουφωμάτων, εντούτοις το 50% των αιτήσε-ων απευθύνονται σε προβλήματα κουφωμάτων, σε αντίθεση με τις επεμβάσεις μόνωσης τις οποίες οι κάτοικοι δεν επιλέγουν αλλά το σύστημα τις επιλέγει. Όλες οι επεμβάσεις που δεν επιλέχθηκαν ανή-κουν στις ενεργειακές κατηγορίες Δ και Ε, κατηγορίες που θεωρούνται σχετικά λιγότερο ενεργειοβό-ρες και προφανώς δεν είναι επιτακτική η ενεργειακή τους αναβάθμιση. Για τη βελτιστοποίηση της κατανομής κινήτρων εξετάστηκαν πέντε διαφορετικά σενάρια με σκοπό να διερευνηθεί πως κατανέμεται το δεδομένο ποσό επιχορήγησης στις τέσσερις κατηγορίες ενεργεια-κής αποδοτικότητας συγκρινόμενα με την υπάρχουσα κατάσταση.