Διερεύνηση της κτηματογράφησης του αγροτικού χώρου - η περίπτωση του Δήμου Αχαρνών - Μητροπούλου, Αθηνά Παναγιώτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στην διερεύνηση της κτηματογράφησης του αγροτικού χώρου και των προβλημάτων του, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις δασικές εκτάσεις που συμπεριέχονται και στην έλλειψη δασικών χαρτών γεγονός που δημιουργεί ασάφειες στα όριά τους. Εξετάζονται περιπτώσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και γίνεται παρουσίαση του τρόπου σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου με έμφαση στις αγροτικές περιοχές εστιάζοντας στο Δήμο Αχαρνών. Στο πρώτο κεφάλαιο ορίζεται ο αγροτικός και δασικός χώρος οι οποίοι κατηγοριοποιούνται βάσει διαφόρων κριτηρίων. Εισάγεται η έννοια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία αφορά τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει στην παροχή ενός σταθερού εισοδήματος στους παραγωγούς, του Ο.Σ.Δ.Ε.1, ο οποίος ελέγχει και διαχειρίζεται τις αιτήσεις οικονομικής ενίσχυσης που υποβάλλουν οι παραγωγοί και του L.P.I.S., ως σύστημα καταγραφής των αγροτεμαχίων τα οποία επιδοτούνται. Επιπρόσθετα, εξετάζονται ξεχωριστά οι αγροτικές και οι δασικές περιοχές στην Ελλάδα και σε χώρες της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την Ελλάδα, παρουσιάζεται η έννοια του αγροτικού χώρου, ορίζεται το αγροτεμάχιο και το κληροτεμάχιο. Επίσης, αναλύονται τα χαρακτηριστικά του Ελληνικού Σ.Α.Α.2, η δράση του και οι φορείς που εμπλέκονται. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στο δασικό χώρο, στους δασικούς χάρτες και τα χαρακτηριστικά τους, στην κατάρτιση, στην ανάρτηση και την κύρωσή τους, τη συμβολή του Εθνικού Κτηματολογίου στα δικαιώματα του δημοσίου και στα προβλήματα που προκύπτουν. Όσον αφορά την Ευρώπη, παρουσιάζονται αντίστοιχα τα χαρακτηριστικά των L.P.I.S. Δίνονται στοιχεία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασών κάποιων χωρών της Ευρώπης καθώς και ένα παράδειγμα μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τα δάση της Σουηδίας. Τέλος, αναφέρονται οι στόχοι και η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των δασικών εκτάσεων των κρατών μελών της. Στο δεύτερο κεφάλαιο ορίζεται η έννοια του Εθνικού Κτηματολογίου και παρουσιάζονται οι στόχοι του και το θεσμικό πλαίσιο υπό το οποίο διαμορφώθηκε η λειτουργία του. Επίσης, γίνεται η ιστορική αναδρομή του, αναφέρονται συνοπτικά τα στάδια της διαδικασίας σύνταξής του σε μια περιοχή, οι παλαιές και νέες προδιαγραφές και τέλος, συγκρίνονται οι έννοιες Σ.Α.Α. και Εθνικό Κτηματολόγιο. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στην περιοχή μελέτης της παρούσας διπλωματικής εργασίας, το Δήμο Αχαρνών. Γίνεται ιστορική αναδρομή και στη συνέχεια καταγράφονται γενικότερα στοιχεία της περιοχής αλλά και σημεία ενδιαφέροντος, όπως π.χ. αρχαιολογικοί χώροι. Επίσης, γίνεται αναφορά στη συμμετοχή του Δήμου στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, στις τροποποιήσεις της προϋπάρχουσας κατάστασης μέσω των αναθεωρήσεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου με τους εκάστοτε νόμους. Τέλος, παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του δασοκτήματος της Πάρνηθας το οποίο διεκδικείται τόσο από το δημόσιο όσο και από ιδιώτες. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η διαδικασία σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου στο Δήμο Αχαρνών. Αρχικά, γίνεται αναφορά στο χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου έγιναν τα εκάστοτε στάδια της σύνταξης, στη διαδικασία της κτηματογράφησης και των προβλημάτων που προέκυψαν. Παρουσιάζεται η διαδικασία της ανάρτησης καθώς και τα αποτελέσματά της όσον αφορά τον αγροτικό χώρο και γίνεται μια σύγκριση των αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων του αγροτικού χώρου με τον αστικό. Τέλος, δίνεται μια εικόνα των ειδικότερων περιπτώσεων που συναντώνται στον αγροτικό χώρο του Δήμου Αχαρνών. Στο πέμπτο κεφάλαιο, το οποίο αποτελεί τα συμπεράσματα τις εργασίας, γίνονται συγκεκριμένες προτάσεις με την υιοθέτηση των οποίων η διαδικασία σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου θα μπορούσε να γίνει ευκολότερη αλλά και πιο ποιοτική. Παρουσιάζεται, τέλος, αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι ιδιάζουσες περιπτώσεις που συναντήθηκαν κατά την επεξεργασία των ενστάσεων στον αγροτικό χώρο.