Επιλογή χαρακτηριστικών για ταξινόμηση με τη βοήθεια μέτρων πληροφορίας - Μητροπούλου, Αικατερίνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας αποτελεί η ανάδειξη της χρησιμότητας της Θεωρίας Πληροφοριών στο αντικείμενο της επιλογής χαρακτηριστικών. Αυτό επιτυγχάνεται με την παρουσίαση ορισμένων μεθόδων επιλογής χαρακτηριστικών που εφαρμόζονται σε σύνολα δεδομένων, προκειμένου να γίνει η ορθή ταξινόμησή τους σε κατηγορίες και την αξιολόγησή τους. Μια σύνοψη του περιεχομένου των Κεφαλαίων που περιλαμβάνονται στην εργασία, έχει ως εξής: Στο Κεφάλαιο 1 γίνεται μια σύντομη εισαγωγή στη Θεωρία Πληροφοριών καθώς και μια αναλυτική ιστορική αναδρομή των κυριότερων σταθμών από τις απαρχές της μέχρι σήμερα. Επίσης, παρουσιάζεται η βασική έννοια της πληροφορίας, παρατίθενται ορισμένες από τις βασικότερες εφαρμογές της σε διάφορα επιστημονικά πεδία και γίνεται αναφορά στους τρόπους μεταφοράς πληροφοριών μέσω των δικτύων μετάδοσης. Στο Κεφάλαιο 2 διατυπώνονται και αναλύονται οι βασικότερες έννοιες που αφορούν την ανάπτυξη της Θεωρίας Πληροφοριών, με έμφαση στα μέτρα πληροφορίας. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο απαραίτητο μαθηματικό υπόβαθρο κάθε μέτρου, ώστε να γίνει κατανοητή τόσο η χρησιμότητά τους όσο και αλληλοσυσχέτιση που εμφανίζουν. Στο Κεφάλαιο 3 γίνεται λεπτομερής ανάλυση της διαδικασίας επιλογής χαρακτηριστικών και περιγραφή των επιμέρους σταδίων της. Ακόμη, παρουσιάζονται οι γνωστότερες κατηγορίες μεθόδων επιλογής χαρακτηριστικών, οι οποίες είναι οι μέθοδοι φίλτρων (filter), οι μέθοδοι περιτυλίγματος (wrapper), και οι ενσωματωμένες μέθοδοι (embedded). Το Κεφάλαιο 4 αποτελεί το κυριότερο κομμάτι της Διπλωματικής Εργασίας, καθώς σε αυτό γίνεται εκτενής αναφορά και ανάλυση των εξής αλγορίθμων επιλογής χαρακτηριστικών: της υβριδικής μεθόδου Φίλτρου/Περιτυλίγματος, της μεθόδου mMIFSU και των μεθόδων ΝMIFS, GAMIFS. Η δομή παρουσίασης των παραπάνω μεθόδων περιλαμβάνει την ανάλυση των μαθηματικών σχέσεων που απαιτούνται για την κατανόησή τους, την περιγραφή της αλγοριθμικής διαδικασίας της καθεμιάς, καθώς και την παράθεση των πειραματικών δεδομένων από τη εφαρμογή τους σε διάφορα σύνολα δεδομένων, σε συνδυασμό με την εξαγωγή συμπερασμάτων που προέκυψαν από τη σύγκριση τους.