Αναγνώριση χαρακτηριστικών του ηλεκτροκαρδιογραφήματος με χρήση κυματιδίων - Κουφός, Σωτήριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2016)
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) είναι το σύνολο των P-QRS-T κυμάτων και αντιπροσωπεύει την καρδιακή λειτουργία. Η πληροφορία που παρέχει το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι χρήσιμη για την ανίχνευση ασθενειών από τις οποίες μπορεί να πάσχει η καρδία. Είναι αρκετά δύσκολο να ανιχνευθούν αλλαγές μικρής κλίμακας στα ηλεκτροκαρδιογραφήματα στα πεδία του χρόνου και της ανάλυσης. Η ανάλυση με κυματίδια (Wavelets) παρέχει τα εργαλεία για την αναπαράσταση της πληροφορίας τόσο στο πεδίο του χρόνου όσο και της συχνότητας με αρκετά καλή ακρίβεια, παρέχοντας την δυνατότητα να παρατηρήσουμε και επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες που κρύβονται στο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται οι διαδικασίες παραγωγής και καταγραφής των ηλεκτρικών παλμών της καρδιακής λειτουργίας και επικεντρώνεται στις τεχνικές επεξεργασίας του ηλεκτροκαρδιογραφήματος για την εξαγωγή των χαρακτηριστικών του προφέροντας εφαρμογές οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στο γραφικό περιβάλλον της Matlab. Η εργασία επεκτείνεται ακόμα στην ανάλυση δισδιάστατων σημάτων όπως εικόνες και εξετάζει μεθόδους συμπίεσης τους.