Αποτίμηση απωλειών σε ζωές από τη σεισμική καταπόνηση πολυώροφων μεταλλικών κτιρίων - Χατζηδάκη, Ακριβή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2016)
Προτείνεται απλοποιημένο προσομοίωμα για την εκτίμηση των συνεπειών τοπικής κατάρρευσης ορόφου στο σύνολο του κτιρίου με έμφαση στις απώλειες ζωών. Το μοντέλο περιλαμβάνει ένα σύστημα μαζών, μία για κάθε όροφο, και κατάλληλων ελατηρίων που προσομοιώνουν την αξονική αντοχή των υποστυλωμάτων κάθε ορόφου συναρτήσει της αξονικής παραμόρφωσης. Από δυναμική ανάλυση του μοντέλου υπολογίζεται η δύναμη πρόσκρουσης του ορόφου που καταρρέει και εξετάζεται η πιθανότητα εμφάνισης προοδευτικής κατάρρευσης στο κτίριο. Τα αποτελέσματα ενσωματώνονται στο γενικότερο πιθανοτικό πλαίσιο εκτίμησης επιτελεστικότητας του PEER Center για την εκτίμηση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές για δεδομένες τιμές σεισμικής έντασης. Η μεθοδολογία εφαρμόζεται σε τέσσερα μεταλλικά κτίρια με περιμετρικά πλαίσια ανάληψης οριζοντίων δυνάμεων, για δύο περιπτώσεις υπεραντοχής των βαρυτικών υποστυλωμάτων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι στην περίπτωση που η υπεραντοχή που διαθέτουν τα υποστυλώματα είναι μικρή, η κατάρρευση ενός ορόφου οδηγεί στην προοδευτική κατάρρευση του κτιρίου, άρα και σε μεγάλο αριθμό τραυματισμών και θανάτων. Στην περίπτωση που η υπεραντοχή των υποστυλωμάτων είναι μεγαλύτερη, η κατάρρευση περιορίζεται σε λίγους ορόφους με αποτέλεσμα οι απώλειες να είναι σαφώς μικρότερες.