Σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη στη διάταξη μέτρησης ζ-δυναμικού και προσδιορισμού μεγέθους σωματιδίων με ενσωμάτωση αυτόματου τιτλοδότη - Τριαντάφλαρος, Άγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I). Εργαστήριο Γενικής Χημείας, 2016)
Η συγκεκριμενη διπλωματική εργασία εστιάζει στις μετρήσεις μεγέθους και κατανομής σωματιδίων και δυναμικού Ζ διαλυμάτων διασποράς μέσω της τεχνικής της δυναμικής σκέδασης φωτός, καθώς και στον σχεδιασμό της βέλτιστης εμπειρίας χρήστη στο αντίστοιχο όργανο μέτρησης. Αρχικά περιγράφονται οι βασικές θεωρητικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία του οργάνου Zetasizer Nano ZS 173 της εταιρίας Malvern και αφορούν το δυναμικό Ζ. Γίνεται περιγραφή των εσωτερικών διατάξεων του οργάνου που χρησιμοποιούνται σε μετρήσεις μεγέθους σωματιδίων και δυναμικού Ζ σε τεχνικό επίπεδο και επεξηγούνται θεωρητικά και πρακτικά μεγέθη ξεχωριστά για καθένα από τα δύο είδη μετρήσεων. Γίνεται επίσης αναφορά και στις μετρήσεις μεγέθους πρωτεϊνών και στον τρόπο που προκύπτουν από τις μετρήσεις μεγέθους σωματιδίων. Στη συνέχεια περιγράφονται τα διαθέσιμα είδη κελιών μέτρησης και αποσαφηνίζονται τα κριτήρια συμβατότητας ενός δείγματος με τα πρότυπα του οργάνου. Έπειτα, περιγράφονται οι διαδικασίες της προετοιμασίας του δείγματος και της λήψης των μετρήσεων μεγέθους σωματιδίων και δυναμικού Ζ. Παρατίθενται παραδείγματα με χαρακτήρα επεξηγηματικό τα οποία περιλαμβάνουν διάφορα υδατικά διαλύματα διασποράς σωματιδίων τιτανίας με μέσο μέγεθος μικρο και νανο-διαστάσεων και για τα δύο είδη μετρήσεων και επεξηγείται το μέγεθος του δείκτη συσσωμάτωσης. Στο τεχνικό μέρος της εργασίας παρατίθενται στοιχεία όπως η ρύθμιση της ακτίνας αναφοράς και η εγκατάσταση της διάταξης του τιτλοδότη μαζί με αναλυτική περιγραφή της. Στη συνέχεια ακολουθούν παραδείγματα μετρήσεων σε παρόμοια διαλύματα με τη χρήση του τιτλοδότη, τα οποία έχουν και αυτά επεξηγηματικό χαρακτήρα. Τέλος, ακολουθούν γρήγοροι οδηγοί χρήσης του οργάνου, αλλά και της νέας διάταξης σε ευανάγνωστη μορφή διαγραμμάτων.