Ενσυναίσθηση και τεχνητή νοημοσύνη - Λάγιος, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2016)
Ένας από τους βασικούς στόχους της συναισθηματικής υπολογιστικής, του κλάδου της Επιστήμης των Υπολογιστών ο οποίος ασχολείται με συναισθήματα, είναι η ανάπτυξη υπολογιστικών συστημάτων με ενσυναίσθηση. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να εξεταστεί το κατά πόσο η ανάπτυξη υπολογιστικών συστημάτων τα οποία εκφράζουν ή προκαλούν ενσυναίσθηση είναι ωφέλιμη και το κατά πόσο οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Με σκοπό να γίνουν αυτές οι κρίσεις εμπεριστατωμένα, αρχικά παρουσιάζεται ένα θεωρητικό πλαίσιο για τα συναισθήματα και την ενσυναίσθηση, το οποίο βασίζεται στη μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας από τους χώρους της ψυχολογίας και της γνωσιακής επιστήμης. Στη συνέχεια, γίνεται μία περιγραφή του έργου που έχει γίνει μέχρι τώρα σχετικά με την ανάπτυξη μεθόδων αναγνώρισης συναισθημάτων από υπολογιστικά συστήματα, την προσομοίωση συναισθημάτων και, τέλος, τη δημιουργία εικονικών χαρακτήρων ή ρομπότ τα οποία «βιώνουν», εκφράζουν ή προκαλούν ενσυναίσθηση.