Μελέτη οξειδωτικής σταθερότητας βιολιπαντικών - Πάνος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών, 2016)
Tα βιολιπαντικά (biolubricants) ή ανανεώσιμα λιπαντικά συνιστούν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας η αγορά των οποίων θεωρείται μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ευοίωνες προοπτικές αυτής της κατηγορίας βιο-προϊόντων απορρέουν κυρίως από την ολοένα αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση καθώς και από την ανάγκη για συμμόρφωση με τις επιταγές της αειφόρου ανάπτυξης. Τα ανανεώσιμα λιπαντικά, συνήθως, παρασκευάζονται από παράγωγα των φυτικών ελαίων και λιπών τα οποία ανήκουν στην γενικότερη οικογένεια των ελαιοχημικών εστέρων. Τα λιπαντικά αυτά διαθέτουν επιθυμητά χαρακτηριστικά αναφορικά με τη δυνατότητα βιοαποικοδόμησης και την αμελητέα οικο-τοξικότητα, αλλά επίσης και όσον αφορά στην λιπαντική ικανότητα, το δείκτη ιξώδους, το σημείο ανάφλεξης και την απώλεια εξάτμισης. Στον αντίποδα, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζουν βελτιωμένη θερμική σταθερότητα σε σχέση με τα αμιγή φυτικά έλαια, εντούτοις συνήθως χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές με μέτριες θερμοκρασιακές απαιτήσεις. Η σταδιακή υποκατάσταση των συμβατικών πετρελαιοειδών προϋποθέτει την παροχή οικονομικά βιώσιμων προϊόντων με εφάμιλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά και συνεπώς υφίσταται πεδίο διερεύνησης αναφορικά με την αναβάθμιση των ιδιοτήτων των βιολιπαντικών και ιδιαιτέρως αυτών που αφορούν την θερμική και οξειδωτική σταθερότητα των προϊόντων.