Οι αναπτυξιακές προοπτικές του τομέα δημιουργικών βιομηχανιών σε Ελλάδα και Ευρώπη: μια εμπειρική διερεύνηση - Αδόσογλου, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2016)
Η κρίση που βιώνει σήμερα η ελληνική οικονομία έχει αποκαλύψει τις αδυναμίες του υπάρχοντος αναπτυξιακού προτύπου της χώρας. Αυτές είναι πολλές και επομένως είναι αναγκαίο να διερευνηθούν οικονομικές δραστηριότητες που έχουν προοπτικές με βάση συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν. Υποστηρίζεται, λοιπόν, στην παρούσα διπλωματική εργασία ότι οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες (ΠΔΒ) αποτελούν ένα οικοσύστημα το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και γι’αυτό επιχειρείται μια μελέτη των αναπτυξιακών προοπτικών των ΠΔΒ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Ως προς τη δομή της εργασίας, αρχικά περιγράφεται η σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αναλύοντας κάποιες από τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν και προτείνονται τελικά λύσεις. Μία από αυτές τις λύσεις αποτελεί η εστίαση στους ΠΔΒ που αποτελούν και το αντικείμενο προς μελέτη. Ακόμα, αναλύεται η σημασία τους για την ελληνική οικονομία και το πώς μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Έχει γίνει, λοιπόν, μία βιβλιογραφική μελέτη για την φύση των ΠΔΒ, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τί προκάλεσε να γίνουν ένα από τα πιο διαδεδομένα θέματα σήμερα (τόσο στον ακαδημαϊκό τομέα, όσο και στην πολιτική) πώς ακριβώς συνεισφέρουν στη κοινωνία και την οικονομία μίας χώρας, καθώς και πώς μετράται η συνεισφορά τους από διάφορα θεσμικά όργανα. Στη συνέχεια αναλύονται οι διαφορετικοί ορισμοί από διάφορους οργανισμούς παγκοσμίως που επιχειρούν να προσδιορίσουν τους κλάδους που τις απαρτίζουν, την φύση τους και το πώς ορίζονται. Τέλος, αναλύονται κάποια διαθέσιμα δευτερογενή στοιχεία που αφορούν τους κλάδους πολιτισμού και δημιουργίας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της εμπειρικής εργασίας αξιοποιούνται τα αποτελέσματα έρευνας πεδίου σε περίπου 1000 νεοιδρυθείσες επιχειρήσεις των ΠΔΒ από πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ώστε να διερευνηθούν συγκριτικά τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά τους, αλλά κυρίως και η δυναμική τους και ο αναπτυξιακός ρόλος που μπορούν να παίξουν σε μια οικονομία σε κρίση όπως η ελληνική. Τα συμπεράσματα που αντλούνται είναι πολλά, τα πιο αξιοσημείωτα όμως είναι ότι πρώτον οι ΠΔΒ της Ιταλίας Αδόσογλου Γεώργιος Mv Διπλωματική Εργασία Οι αναπτυξιακές προοπτικές του τομέα δημιουργικών βιομηχανιών σε Ελλάδα και Ευρώπη: μια εμπειρική διερεύνηση. παρουσιάζουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τις ελληνικές, ενώ οι πιο αναπτυγμένες είναι αυτές του ΗΒ όπoυ υπάρχει και έντονη εξωστρέφεια. Ακόμα, οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία και τον προγραμματισμό Η/Υ φαίνεται να είναι οι πιο υγιείς και να έχουν τις περισσότερες προοπτικές. Τέλος οι κλάδοι των τεχνών και τις φωτογραφίας είναι οι πιο ιδιαίτεροι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο σημαντικοί ή ότι έχουν λιγότερες προοπτικές. Αδόσογλου