Μη γραμμικός αναλογικός-ολοκληρωτικός (PI) προσαρμοστικός έλεγχος - Λαγός, Αθανάσιος Ραφαήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Σημάτων, Ελέγχου και Ρομποτικής, 2016)
Η διπλωματική αυτή εργασία παρουσιάζει μια τεχνική σχεδίασης προσαρμοστικών νόμων ελέγχου με τη χρήση της μεθόδου του μη γραμμικού αναλογικού-ολοκληρωτικού (nonlinear PI) ελέγχου. Η σχεδίαση αφορά την επίλυση του προβλήματος παρακολούθησης για μη γραμμικά δυναμικά συστήματα σε μορφή αυστηρής ανάδρασης (τριγωνική δομή) των οποίων η δυναμική θεωρείται άγνωστη. Πιο συγκεκριμένα, υποθέτουμε άγνωστες κατευθύνσεις ελέγχου και μη περιορισμένες μη αντιστοιχίσιμες μη γραμμικοτήτες. Το πρόβλημα λύνεται συνδυάζοντας επιτυχώς την τεχνική του προσαρμοστικού προσεγγιστικού ελέγχου (adaptive approximation control) με την μέθοδο του μη γραμμικού αναλογικού-ολοκληρωτικού (nonlinear PI) ελέγχου. Για την αναλύση του συνδυαστικού προβλήματος νέα θεωρητικά αποτελέσματα έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια της παρούσης εργασίας. Το προτεινόμενο σχήμα ελέγχου αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση σε σχέση με τις τεχνικές που βασίζονται στα κέρδη Nussbaum καθώς αυτές είναι γνωστό ότι πάσχουν από προβλήματα σθεναρότητας.