Επεξεργασία μετρήσεων ηλιακού συστήματος ψύξης – θέρμανσης κτηρίου γραφείων ΚΑΠΕ και ανάπτυξη – επικύρωση σχετικού μοντέλου μέσω το λογισμικού TRNSYS - Βορριάς, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2016)
Το αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η ανάπτυξη επικυρωμένου προσομοιωτικού μοντέλου, μέσω πειραματικών μετρήσεων, για εγκατεστημένο ηλιακό σύστημα ψύξης - θέρμανσης σε κτήριο γραφείων του Κέντρου Ανανεώσημων Πήγων Ενέργειας (ΚΑΠΕ), χρησιμοποιώντας το λογισμικό TRNSYS. Στο κεφάλαιο 1 παρατίθεται βιβλιογραφία σχετική με το αντίκειμενο της διπλωματίκης εργασίας. Γίνεται αναφορα σε ηλιακά συστήματα (ενεργητικά και παθητικά), σε τύπους ηλιακών συλλεκτών, σε ηλιακή θέρμανση και ηλιακή ψύξη, σε συστήματα διεποχιακής αποθήκευσης θερμότητας, σε συστήματα COMBI κ.α Στο κεφάλαιο 2 παρουσιάζεται η πιλοτική εγκατάσταση αρχικά με κάποια εισαγωγικά στοιχεία της και την περιγραφή λειτουργίας της. Στη συνέχεια αναφέρονται αναλυτικά τα κύρια και δευτερεύοντα στοιχεία του ηλιακού συστήματος ψύξης-θέρμανσης ,με τις προδιαγραφές τους και την περιγραφή λειτουργίας τους.. Στο κεφάλαιο 3 αναφέρεται το πειραματικό σκέλος της εργασίας. Στην αρχή παρουσιάζονται τα μετριτικά όργανα και το μετριτικό σύστημα (SCADA) από τα οποία λήφθηκαν οι μετρήσεις. Στη συνέχεια πραγματοποιείται επεξεργασία-αξιολόγηση των πειραματικών μετρήσεων, ώστε να εξακριβωθεί η αληθοφάνεια και η εγκιρότητά τους.Τέλος, ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα από την . ανάλυσή τους. Στο κεφάλαιο 4 γίνεται αρχικά μια σύντομη αναφορά στο λογισμικό TRNSYS. Ακολουθεί η παράθεση του θεωρητικού-μαθηματικού σκέλους στο οποίο βασίζεται το λογισμικό. Στη συνέχεια επιχειρήται υπολογιστική προσομοίωση του ηλιακού πεδίου και της υπεδαφικής δεξαμενής, με ανάπτυξη υπολογιστικών μοντέλων για το ηλιακό κύκλωμα και το κύκλωμα της υπεδαφικής δεξαμενής. Τέλος, ολοκληρώνεται με την επικύρωση των υπολογιστικών μοντέλων, μέσω σύγκρισης πειραματικών – υπολογιστικών αποτελεσμάτων. Στο κεφάλαιο 5 παρουσιάζεται η μεθοδολογία ανάπτυξης του υπολογιστικού μοντέλου του ηλιακού συστήματος στο λογισμικό TRNSYS, με αναφορές στην αρχή λειτουργίας του αλλά και στις παραδοχές που λήφθηκαν υπόψιν. Στη συνέχεια του κεφαλαίου παρατίθονται τα αποτελέσματά των προσομοιώσεων για χρονικό διάστημα ενός έτους.. Στο κεφάλαιο 6 η μελέτη ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα για τη λειτουργία του ηλικού συστήματος, καθώς και με προτάσεις για την βελτίωσή της.