Διαχείριση διακρατικών λεκανών απορροής με την αρχή ανταλλαγής οφέλους - Πετρίτση, Ίρις (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, 2016)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με τη διαχείριση των διεθνών υδρολογικών λεκανών των ποταμών, μέσω της Αρχής Ανταλλαγής Οφέλους (Benefit Sharing Concept, BSC), η οποία εφαρμόζεται στη λεκάνη απορροής του Π. Έβρου. Αφού περιγραφούν οι βασικές νομικές έννοιες που διέπουν –ή, θα έπρεπε να διέπουν- τη διαχείριση αυτή, γίνεται αναφορά και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, στην οποία υπόκειται η λεκάνη στο μεγαλύτερο μέρος της. Παρουσιάζονται ακόμη οι σημαντικότερες διακρατικές λεκάνες του πλανήτη, ενώ έμφαση δίνεται στους τρόπους με τους οποίους οι παρόχθιες χώρες προσπαθούν να διαχειριστούν τους υδατικούς πόρους. Στη συνέχεια, γίνεται μια αναλυτική περιγραφή της έννοιας της Αρχής Ανταλλαγής Οφέλους. Περιγράφονται οι βασικές αρχές που διέπουν τη μεθοδολογία αυτή, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία. Έπειτα, καταγράφονται τα κυριότερα χαρακτηριστικά της λεκάνης του π. Έβρου, όπως: οι γεωλογικές συνθήκες, τα στοιχεία επιφανειακής υδρολογίας τηςευρύτερης περιοχής, καθώς και στοιχεία δημογραφικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Δίνοντας το στίγμα της διακρατικής της υπόστασης, καταγράφονται οι σημαντικότερες συμφωνίες και επαφές των τριών κρατών που φιλοξενούνται στη συνολική υδρολογική λεκάνη του π. Έβρου˙ της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ακολουθεί μία εκτενής αναφορά σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής: τις πλημμύρες. Εκτός από την καταγραφή των σημαντικότερων πλημμυρικών φαινομένων των τελευταίων ετών, περιγράφονται και τα έργα που έχουν, μέσα στην πάροδο του χρόνου, κατασκευαστεί με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου. Τέλος, οι παραπάνω πληροφορίες συνδυάζονται, έτσι ώστε να εφαρμοστεί η Αρχή Ανταλλαγής Οφέλους στη λεκάνη του Έβρου, με έμφαση στην αντιπλημμυρική προστασία και τη διακρατικότητά του