Η επίδραση του διεθνούς εμπορίου στις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδόσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Στεφανίδης, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ). Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας, 2016)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλοντας να προωθήσει την αειφόρα ανάπτυξη προωθεί συγκεκριμένες πολιτικές όσον αφορά τις εκπομπές του CO2 και της απασχόλησης. Είναι σημαντικό λοιπόν, να διερευνηθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τις εκπομπές CO2 και της απασχόλησης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφεται η συγκεκριμένη εργασία, αναλύοντας τον τρόπο που συμβάλουν οι παράγοντες της οικονομικής δραστηριότητας, της καταναλωτικής έντασης, της έντασης του εμπορίου, της ενεργειακής έντασης, του ενεργειακού μίγματος και του συντελεστή εκπομπής CO2 της ηλεκτροπαραγωγής στην εξέλιξη των εκπομπών του CO2. Όσον αφορά την απασχόληση, η εργασία αυτή εξετάζει την συμβολή των παραγόντων της οικονομικής δραστηριότητας, της καταναλωτικής έντασης, της έντασης του εμπορίου και της έντασης της απασχόλησης. Για να αξιολογηθούν οι παράγοντες αυτοί χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος Ανάλυσης Αποδόμησης LMDI στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τα έτη 1995-2009. Επιπλέον, η εξεταζόμενη περίοδος χωρίζεται σε δύο διαστήματα, από το 1995 έως το 2008 και από το 2008 έως το 2009 ώστε να μελετηθεί η επίδραση της οικονομικής κρίσης η οποία ξεκίνησε το 2008 σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα της Ανάλυσης Αποδόμησης στο σύνολο της οικονομίας δείχνουν πως οι παράγοντες που ωθούν σε αύξηση τις εκπομπές του CO2¬ και την απασχόληση είναι η οικονομική δραστηριότητα, η καταναλωτική ένταση και η ένταση του εμπορίου. Αντίθετα, οι παράγοντες που ωθούν σε μείωση τις εκπομπές του CO2 είναι η ενεργειακή ένταση και το ενεργειακό μίγμα. Στην περίπτωση της απασχόλησης, οι παράγοντες που την ωθούν σε μείωση είναι ένταση της απασχόλησης, γεγονός που αντανακλά την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας λόγω τεχνολογικών ή οργανωτικών βελτιώσεων. Η επίδραση της κρίσης αποδεικνύεται ότι αντιστρέφει την επίδραση των παραγόντων στην εξέλιξη τόσο των εκπομπών του CO2, όσο και της απασχόλησης. Επιπλέον, η Ανάλυση Αποδόμησης έδειξε πως οι εκπομπές του CO2 και η απασχόληση επηρεάζονται από τους παραπάνω παράγοντες διαφορετικά στις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ από τις χώρες που είναι νέα μέλη και είναι λιγότερο ανεπτυγμένες.