Σχεδιασμός πενταόροφου μεταλλικού κτιρίου γραφείων με πυρήνα - Καρανάσιος, Παρασκευάς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως θέμα την μελέτη - ανάλυση και διαστασιολόγηση - ενός πενταόροφου μεταλλικού κτιρίου γραφείων τριών παραλλαγών, χωρίς και με συνδέσμους δυσκαμψίας, που περιλαμβάνει πυρήνα και υπόγειο από σκυρόδεμα, με βάση τις διατάξεις του Ευρωκώδικα. Εξετάστηκαν 3 παραλλαγές του κτιρίου με σκοπό την σύγκριση και την βελτιστοποίηση όσον αφορά την οικονομικότητα της κατασκευής. Η επίλυση του κτιρίου έγινε με χρήση του λογισμικού SAP2000v17.3.0. Αναλυτικότερα, η δομή της εργασίας είναι η εξής: Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το αντικείμενο μελέτης αυτής της διπλωματικής και οι κανονισμοί που χρησιμοποιήθηκαν καθώς επίσης γίνεται μια γενικότερη παρουσίαση του λογισμικού SAP2000. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται η περιγραφή του κτιρίου και δίνονται πληροφορίες για την γεωμετρία, τις διαστάσεις και τα δομικά του στοιχεία. Επίσης παρουσιάζεται ο τρόπος που έγινε η προσομοίωση των τριών φορέων στο SAP2000 και παρατίθενται εικόνες του προσομοιώματος. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, γίνεται εκτενής αναφορά στον προσδιορισμό των φορτίων που καταπονούν την κατασκευή, ενώ παρατίθενται και οι συνδυασμοί δράσεων, με βάση τους οποίους έγινε η ανάλυση και η διαστασιολόγηση. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζοντα αναλυτικά τα θεωρητικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται από το πρόγραμμα SAP2000 για την ανάλυση και το σχεδιασμό του φορέα. Στο πέμπτο , στο έκτο και στο έβδομο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την επίλυση του φορέα χωρίς συνδέσμους δυσκαμψίας, με συνδέσμους δυσκαμψίας και χωρίς πυρήνα από σκυρόδεμα αντίστοιχα. Στο όγδοο κεφάλαιο παρατίθενται ενδεικτικοί έλεγχοι συνδέσεων μελών (έδραση υποστυλώματος, σύνδεση κύριας δοκού-υποστυλώματος, σύνδεση κύριας-δευτερεύουσας δοκού) και από τους τρεις φορείς. Στο ένατο κεφάλαιο παρουσιάζεται η σύγκριση των τριών κτιρίων όσον αφορά τις ιδιομορφές, τις ιδιοπεριόδους και τα εντατικά μεγέθη των μελών. Στο δέκατο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την εκπόνηση της συγκεκριμένης διπλωματικής.