Ανάπτυξη και μελέτη αγώγιμων διαφανών υμενίων ZnO - Μαρκόπουλος, Αντώνιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, 2016)
Στην παρούσα εργασία αντικείμενο μελέτης είναι μία νέα, απλή και χαμηλού κόστους μέθοδος ανάπτυξης νανοραβδίων ZnO με ηλεκτροεναπόθεση. Στα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν έγινε διερεύνηση των περισσότερων παραμέτρων που εμπλέκονται και ειδικότερα της συγκέντρωσης του οργανικού διαλύτη που χρησιμοποιήθηκε κατά την ηλεκτροεναπόθεση. Η ανάπτυξη των νανοραβδίων έγινε πάνω σε λεπτά υμένια πυρήνωσης ZnO (seed layers), τα οποία πρωτίστως εναποτέθηκαν με δύο διαφορετικούς τρόπους σε λεπτά γυάλινα υποστρώματα επικαλυμμένα με ΙΤΟ (οξείδιο ινδίου κασσιτέρου). Οι προκύπτουσες ZnO νανοδομές είναι πυκνοί μονοκρύσταλλοι καλά προσανατολισμένοι κατά μήκος του c-άξονα. Επίσης, διερευνάται ο ρόλος του υποστρώματος πυρήνωσης και η επίδραση της επιπρόσθετης παροχής οξυγόνου ως κρίσιμη ρυθμιστική παράμετρος, όχι μόνο για τα γεωμετρικά και τοπολογικά χαρακτηριστικά των νανοραβδίων, αλλά και για τις φυσικές τους ιδιότητες. Τέλος, πραγματοποιήθηκε δομικός, μορφολογικός και οπτικός χαρακτηρισμός των νανοκρυστάλλων που αναπτύχθηκαν με Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Σάρωσης (Scanning Electron Microscopy - SEM), Περιθλασιμετρία Ακτίνων Χ (X-ray Diffraction - XRD) Φασματοσκοπία Φωτοφωταύγειας (Photoluminescence spectroscopy - PL) και Φασματοσκοπία Υπεριώδους-Ορατού (Ultraviolet-Visible spectroscopy - UV-VIS.