Ημερήσιος ενεργειακός προγραμματισμός μικρών νησιωτικών συστημάτων με υψηλή διείσδυση αιολικής παραγωγής - Σταθάκη, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η δόμηση μιας απλουστευμένης μεθοδολογίας για την επίλυση του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού σε αυτόνομα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) που χαρακτηρίζονται από σημαντική αιολική διείσδυση. Ο ΗΕΠ συνίσταται στον προσδιορισμό, με ωριαίο βήμα, του ημερήσιου πλάνου ένταξης και του επιπέδου φόρτισης των κατανεμόμενων μονάδων παραγωγής έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη της ζήτησης με γνώμονα την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος, τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης παραγωγής από μονάδες ΑΠΕ και την ελαχιστοποίηση του κόστους συμβατικής παραγωγής, με ταυτόχρονη τήρηση των τεχνικών περιορισμών και των λειτουργικών κανόνων του συστήματος. Η απλουστευμένη μεθοδολογία καλείται να καλύψει την ελλιπή γνώση των τεχνοοικονομικών στοιχείων των συμβατικών μονάδων και να επιλύσει το πρόβλημα του προγραμματισμού της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενός συστήματος ΜΔΝ με το υφιστάμενο επίπεδο γνώσης. Η παρουσίαση της προτεινόμενης μεθοδολογίας για τον απλουστευμένο ΗΕΠ ακολουθείται από την μαθηματική διατύπωσή του ως ένα πρόβλημα βελτιστοποίησης μικτού ακέραιου γραμμικού προγραμματισμού και την μετέπειτα εφαρμογή του μέσω ετήσιων προσομοιώσεων στο σύστημα της Ικαρίας. Πραγματοποιούνται διερευνήσεις αναφορικά με την παραμετροποίηση του προβλήματος, κυριότερες από τις οποίες είναι η εξέταση της διαμόρφωσης απαίτησης άνω εφεδρείας ενεργού ισχύος, η διερεύνηση της επίδρασης της ΤΕ παραγωγής συμβατικών μονάδων και η επίλυση απουσία προβλέψεων για την αιολική παραγωγή. Για κάθε διερεύνηση παρουσιάζονται και αξιολογούνται τα αποτελέσματά της, εστιάζοντας στην ικανοποίηση των απαιτήσεων εφεδρειών, την διείσδυση αιολικής παραγωγής και την οικονομικότητα του συστήματος.