Νοσοκομειακή εγκατάσταση σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης - Περατσάκη, Ολυμπία Αναστασία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2016)
Η χρήση της ενέργειας στα Ευρωπαϊκά κτήρια αναπαριστά περίπου το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη και περίπου το 1/3 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση των κτηρίων θεσμοθετήθηκε το 2002 με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/91/ΕC η οποία αναθεωρήθηκε το 2010 με την Οδηγία 2010/31/EC. Από το 2006 και μετά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν νομικά πλαίσια και κανονισμούς που θέτουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση των υφιστάμενων κτηρίων αλλά και των καινούργιων κτηρίων με βασική υποχρέωση την έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για τα κτήρια. Οι υιοθετούμενες πολιτικές που αποσκοπούν στην μηδενική ή σχεδόν μηδενική κατανάλωση της ενέργειας μέσω κυρίως της εφαρμογής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντάσσονται στο στρατηγικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 που είναι γνωστό ως στόχοι 20-20-20 και το οποίο περιλαμβάνει: την μείωση κατά 20% των αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, την αύξηση της χρήσης κατά 20% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την μείωση κατά 20% της χρήσης πρωτογενούς ενέργειας βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση μέχρι το 2020. Η επιτυχής διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης στα δημόσια κτήρια αποτελεί έναυσμα για τις κυβερνήσεις κάθε χώρας να εστιάσουν σε προσιτά ενεργειακά και περιβαλλοντικά σχέδια με κύριο στόχο μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Τα νοσοκομεία αποτελούν τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας ανά μονάδα επιφάνειας στον τομέα των κτηρίων. Η μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση που παρατηρείται στα νοσοκομεία οφείλεται στην 24ωρη απαίτηση για θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό και ζεστά νερά χρήσης καθώς και λόγω του πλήθους του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε αυτά.