Αριθμητική διερεύνηση μηχανικής συμπεριφοράς φρεάτων πακτώσεως - Σπυροπούλου, Σωτηρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Γεωτεχνικής, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η μηχανική συμπεριφορά φρεάτων πακτώσεως. Στα πλαίσια αυτής, συλλέχθηκαν και παρουσιάζονται συνοπτικά οι πιο ευρέως διαδεδομένες μεθοδολογίες υπολογισμού της αρχικής δυσκαμψίας του συστήματος φρέατος – βραχόμαζας. Η επιρροή της μη γραμμικότητας που απορρέει από τη μηχανική συμπεριφορά της βραχόμαζας αλλά και τυχούσες αποκολλήσεις-ολισθήσεις στη διεπαφή φρέατος – βραχόμαζας αποτιμώνται μέσω της αρχικής και μέσης δυσκαμψίας φρεάτων πακτώσεως υποβαλλόμενων σε συγκεντρωμένο εγκάρσιο φορτίο και ροπή κεφαλής. Η παραμετρική διερεύνηση εστιάζει σε τριδιάστατες αριθμητικές αναλύσεις που εκπονήθηκαν με το πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων Simulia Abaqus. Η μετακινησιακή και στροφική δυσκαμψία φρεάτων πακτώσεων αποτιμάται και συγκρίνεται με τις ελαστικές σχέσεις υπολογισμού της οριζόντιας μετατόπισης και της στροφής κεφαλής του φρέατος υπό εγκάρσια φόρτιση της μεθοδολογίας Carter & Kullhawy. Η σημαντική απόκλιση από τις ελαστικές σχέσεις της μεθοδολογίας Carter & Kulhawy αποδίδονται στην έντονη μη γραμμικότητα που απορρέει από τα μηχανικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος εδάφους. Επιπλέον, εξετάζεται η οριακή αντοχή φρεάτων πακτώσεως και πως αυτή επηρεάζεται από τα μηχανικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος υλικού, τη γεωμετρία του φρέατος και την εκκεντρότητα της φόρτισης. Τέλος, οριοθετείται η παραμορφωσιακή συμπεριφορά των εξεταζόμενων φρεάτων μέσω της μηχανικής τους συμπεριφοράς.