Ανάλυση κύκλου ζωής κτιριακών και βέλτιστος δομικός σχεδιασμός - Μπέρκη, Ιωάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Η Ανάλυση Κύκλου Ζωής αποτελεί πλέον ένα σημαντικό εργαλείο για τον προσδιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων υλικών και προϊόντων. Είναι επίσης χρήσιμη για την εκτίμηση του αντίκτυπου που έχει μια κατασκευή στο περιβάλλον, κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής της. Ο Διεθνής Οργανισμός Προτύπων ορίζει λεπτομερώς τη διαδικασία εκτέλεσης μίας επίσημης Ανάλυσης Κύκλου Ζωής στην οποία τα υλικά, η κατασκευή, η χρήση του κτιρίου αλλά και η κατεδάφιση του ποσοτικοποιούνται σε ισοδύναμες μονάδες ενσωματωμένης ενέργειας και διοξειδίου του άνθρακα, παράλληλα με τον προσδιορισμό των πόρων που καταναλώνονται και των εκπομπών που απελευθερώνονται. Τα αποτελέσματα είναι χρήσιμα σε πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ανάδοχους έργων και ιδιοκτήτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για την πρόβλεψη του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της κατασκευής, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της.