Εξέταση της χρήσης κονιαμάτων ειδικής σύνθεσης και διερεύνηση της επίδρασής τους στην θερμική συμπεριφορά δομικών μελών κτιρίων - Ρούπα, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2016)
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση της επίδρασης ειδικών κονιαμάτων στην φυσική συμπεριφορά δομικών μελών παραδοσιακής κατοικίας. Σε πρώτο στάδιο μελετάται το Αρχοντικό των Μπενιζέλων, κτίριο μεταβυζαντινής περιόδου στην Πλάκα, ίσως το παλαιότερο σωζόμενο στην Αθήνα. Για την ανάλυσή του χρησιμοποιείται το πρόγραμμα προσομοίωσης Design Builder και με την χρήση του Energy Plus διεξάγονται αποτελέσματα σχετικά με την θερμική συμπεριφορά του συνόλου του κτιρίου, των δύο ανόμοιων μεταξύ τους ορόφων, των διαφορετικών χώρων και των δομικών μελών των τοιχοποιιών. Σε επόμενο στάδιο και ύστερα από σχετική έρευνα επιλέγονται φυσικά κονιάματα ειδικής σύνθεσης, τα οποία διαθέτουν σημαντικές θερμομονωτικές ιδιότητες και τοποθετούνται στις τοιχοποιίες. Η χρήση αυτών είναι είτε ως κονιάματα δόμησης και ενεμάτων είτε ως θερμομονωτικά επιχρίσματα. Στην συνέχεια επιλέγονται δύο εξ αυτών, ένα από κάθε κατηγορία και προσομοιώνονται στο κτίριο με διάφορους συνδυασμούς. Σκοπός είναι η επίτευξη της βέλτιστης θερμικής άνεσης στο εσωτερικών των χώρων, με τα ιδανικά θερμικά κέρδη των δομικών μελών για διαφορετικές χρονικές περιόδους.