Διερεύνηση ακτομηχανικών διεργασιών για ακραίες κυματικές συνθήκες με χρήση του μοντέλου XBeach - Κραγιοπούλου, Ελευθερία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Οι παράκτιες περιοχές αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο από πλημμυρικά γεγονότα. Ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κυρίως της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την έντονη αστικοποίηση και τη λανθασμένη πολιτική διαχείριση δημιουργούν έντονα προβλήματα στις παράκτιες πόλεις. Για την καλύτερη κατανόηση και κατ’ επέκταση αντιμετώπιση των πλημμυρικών αυτών φαινομένων αναπτύχθηκε το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα PEARL (Preparing for Extreme And Rare events in coastaL regions). Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τις παράκτιες κοινωνίες με στρατηγικές ανάλογες με την περιοχή και την περίπτωση του φαινομένου, οι οποίες θα οδηγήσουν στη διαχείριση του κινδύνου από ακραία υδρομετεωρολογικά φαινόμενα, μειώνοντας στο ελάχιστο τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αυξάνοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα των παράκτιων περιοχών. Στο πρόγραμμα αυτό ανήκουν έντεκα περιοχές μελέτης από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων είναι και η πόλη του Ρεθύμνου στην Κρήτη. Στα πλαίσια λοιπόν των απαιτήσεων του προγράμματος PEARL, μελετήθηκε η ανταπόκριση της ακτής του Ρεθύμνου υπό συνθήκες ακραίων κυματισμών ώστε να εκτιμηθούν τα φαινόμενα της διάβρωσης και της αναρρίχησης του κύματος στην ακτή και γενικότερα η βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ακτογραμμής. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε το αριθμητικό μοντέλο XBeach, ένα δισδιάστατο μορφολογικό μοντέλο διαθέσιμο ελεύθερα στο κοινό κατάλληλο για την προσομοίωση των παράκτιων διαδικασιών υπό ακραίες μεταβαλλόμενες στο χρόνο κυματικές συνθήκες. Οι υπολογισμοί που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή μελέτης, η οποία περιλαμβάνει το λιμάνι και την ακτογραμμή στα ανατολικά του λιμανιού μήκους περίπου 4 km, αφορούν σε έξι αντιπροσωπευτικά ακραία σενάρια καταιγίδας των επικρατέστερων ανέμων. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν εκτιμήσεις του ύψους κύματος, των υδροδυναμικών μεγεθών, της εγκάρσιας και κατά μήκος της ακτής μεταφοράς των ιζημάτων καθώς και της εξέλιξης του πυθμένα, της διάβρωσης των αμμοθινών και της αναρρίχησης του κύματος (wave run-up) σε κατάλληλα επιλεγμένες διατομές εγκάρσια της ακτής. Εξετάστηκε επίσης με εφαρμογή του μοντέλου η συμπεριφορά της περιοχής μελέτης σε αντιπροσωπευτικές συνθήκες του ετήσιου κυματικού κλίματος. Τα αποτελέσματα αυτά αναμένεται να βοηθήσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη στον εντοπισμό των περισσότερο τρωτών περιοχών και στην εκτίμηση του κινδύνου που αντιμετωπίζουν ώστε να συμβάλουν στην υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου και αποδοτικού προγράμματος για τη διαχείριση του πλημμυρικού κινδύνου που αντιμετωπίζει η περιοχή.