Επιφανειακή σκλήρυνση μεταλλικών υλικών με λείανση - Ζυγογιάννης, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2016)
Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας, είναι η μελέτη της επιφανειακής σκλήρυνσης, καθώς και του βάθους διείσδυσης της σκλήρυνσης σε μεταλλικά αντικείμενα τα οποία έχουν υποστεί Σκλήρυνση με Λείανση, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της κατεργασίας (παράμετροι διεργασίας, χαρακτηριστικά λειαντικού τροχού) και τα χαρακτηριστικά του εξαρτήματος (γεωμετρία, υλικό). Η κατεργασία της Σκλήρυνσης μέσω Λείανσης είναι μία επιφανειακή θερμική κατεργασία στην οποία οι παράμετροι έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να παράγεται σημαντική ποσότητα θερμότητας στην περιοχή της λείανσης. Η θερμότητα αυτή θα πρέπει να είναι αρκετή ώστε το υλικό να υποστεί θερμική κατεργασία. Ο κύριος μηχανισμός παραγωγής θερμότητας είναι η τριβή στην διεπιφάνεια κόκκου-δοκιμίου. Για την διερεύνηση των παραμέτρων που οδηγούν σε σκλήρυνση της επιφάνειας των δοκιμίων, διεξήχθησαν πειράματα με τρεις διαφορετικές τιμές βάθους κοπής (0.3-0.5 mm), τρεις διαφορετικές τιμές ταχύτητας πρόωσης (11.7-22.6 m/min) και φορά λείανσης ομόρροπη και αντίρροπη σε χαλύβδινα δοκίμια δύο διαφορετικών ειδών. Τα πειραματικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατεργασία της Σκλήρυνσης με Λείανση μπορεί να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την επιφανειακή σκληρότητα χαλύβδινων αντικειμένων, καθώς και το βάθος σκλήρυνσης αυτών ανάλογα με τις παραμέτρους που χρησιμοποιούνται. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι με αυξανόμενο το βάθος κοπής, αυξάνει η παραγόμενη θερμότητα και κατά συνέπεια και το βάθος σκλήρυνσης. Επίσης, αύξηση της ταχύτητας πρόωσης οδηγεί σε μείωση του βάθους σκλήρυνσης και μάλιστα όταν η τιμή της ταχύτητας ξεπεράσει κάποιο όριο δεν είναι πια δυνατή η επίτευξη σκλήρυνσης.