Ανάλυση δεδομένων από κοινωνικά δίκτυα για τη μελέτη των συναισθημάτων των χρηστών - Απειρανθίτης, Αντώνιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής αποτελεί η ανάλυση δεδομένων του κοινωνικού δικτύου Twitter για την μελέτη των συναισθημάτων των χρηστών. Το σύνολο των δεδομένων που χρησιμοποιείται αποτελείται από πραγματικά tweets, τα οποία δημοσιεύθηκαν στη βάση του Twitter, έχουν στο περιεχόμενό τους τη λέξη κλειδί refugees και συγκεντρώθηκαν σε διάστημα 4 εβδομάδων σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Η καταγραφή αυτών των δεδομένων έγινε με την βοήθεια του Apache NiFi. Αρχικά, η εργασία έχει σα στόχο την υλοποίηση ενός συστήματος το οποίο ανά πάσα στιγμή είναι σε θέση να λαμβάνει μια λέξη κλειδί και να συγκεντρώνει τα tweets τα οποία πραγματοποιήθηκαν με την λέξη αυτή στο περιεχόμενό τους. Εν συνεχεία, να τα μεταφέρει και να τα αποθηκεύει σε μορφή πίνακα στον αποθηκευτικό του χώρο. Επίσης, να μπορεί να συνδυάζει αυτές τις αρχικές πληροφορίες με ένα σύνολο δευτερευόντων πληροφοριών, ώστε με την χρήση αυτών και περαιτέρω ανάλυση, να είναι σε θέση να παράγει χρήσιμα στατιστικά στοιχεία. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία ανοιχτού κώδικα όπως Apache Hadoop, Apache NiFi και Apache Hive. Σε πρώτη φάση, γίνεται ενασχόληση με ζητήματα όπως η αποθήκευση και ο καθαρισμός των δεδομένων.Σε δεύτερη φάση, η εργασία καταπιάνεται με το πεδίο της εξόρυξης γνώσης από δεδομένα (data mining), με την εφαρμογή ενός αλγορίθμου κατηγοριοποίησης. Συγκεκριμένα, γίνεται προσπάθεια για κατηγοριοποίηση σε τρεις ευρύτερες ομάδες του συναισθήματος που εκφράζει κάθε tweet με βάση τα στοιχεία που εξήχθησαν. Στόχος είναι η αναπαράσταση και απεικόνιση των αποτελεσμάτων σε έναν παγκόσμιο χάρτη με την βοήθεια του google maps.