"Μια Αστική Κιβωτός": συντήρηση και διαφύλαξη ενός χρονικού αποσπάσματος - Τζουγανάκη, Μαριλένα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Αυτή η διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη θέση που θα μπορούσε να έχει ένα δημόσιο κτίριο πολιτιστικού χαρακτήρα σε έναν «τόπο» όπως η σημερινή Αθήνα. Η Αθήνα χαρακτηρίζεται πλέον από μια πληθώρα αντιφατικών στοιχείων, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μια ανεξέλεκτη επέκταση της πέραν των προαστίων. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα κατα πόσον το κέντρο της Ιστορικής πόλης αποτελεί τον πυρήνα και του σύγχρονου αστικού ιστού. Οι πρωταρχικές δομές του Αττικού τοπίου που άλλοτε συντέλεσαν στην διαμόρφωση της πόλης τί ρόλο κατέχουν στις μέρες μας; Μπορεί αυτή η τοπιογραφία να αποτελέσει σήμερα έναυσμα για την ανασυγκρότηση των αντιφατικών στοιχείων αυτής της πόλης; Ως περιοχή εστίασης γι αυτή την άσκηση ύφους επιλέγεται ο Κεραμεικός, όπου παρατηρείται έντονα το συνοθύλευμα αντιφατικών χαρακτηριστικών. Σε αυτόν ακριβώς τον τόπο δύναται να πραγματοποιηθεί μια πρόταση η οποία θα εντάσσεται ομαλά μεταξύ των αντιφατικών στοιχείων της περιοχής, αλλά παράλληλα θα αποτελεί το μέτρο για την ένταξη αυτού του επιμέρους τμηματος της Αθήνας στο ευρύτερο Αττικό τοπίο. Ως παραδειγματική λειτουργία ελέγχου αυτών των αστικών καταστάσεων επιλέγεται αρχικά η βιβλιοθήκη. Η προγραμματική λειτουργία των βιβλιοθηκών υπόκειται στις μέρες μας σε μια πρωτοφανή μεταμόρφωση. Το πρωταρχικό μέσον στο οποίο οφείλουν τον λόγο ύπαρξης τους, το βιβλίο, πλέον ψηφιοποιείται και αποθηκεύεται στον άϋλο ψηφιακό χώρο. Τίθεται έτσι το ερώτημα της αναγκαιότητας του σωματικού χώρου του δημόσιου κτιρίου και αν όντως συνεχίσει να υπάρχει ο χώρος της βιβλοθήκης, πως θα συμπληρωθεί το κενό που δημιουργείται από αυτή τη μεταμόρφωση της; Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σύγχρονης βιβλιοθήκης μας δίνει την δυνατότητα διαμόρφωσης ενός προγραμματικού υβριδίου μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί η άσκηση ύφους στον κατακερματισμένο αστικό ιστό του Κεραμεικού. Ο Κήπος, η Συντήρηση και η Κατοίκηση θα κληθούν να πλαισιώσουν την Κιβωτό διαφύλαξης του σπάνιου πρωτότυπου υλικού από χαρτί (βιβλία, χάρτες, έγγραφα).