Ανάλυση και επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων για την εκτίμηση της βροχόπτωσης και τη διάκριση των καταιγιδοφόρων συστημάτων - Κοτσιφάκης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Στην παρούσα εργασία, επιχειρήθηκε αρχικά η ποσοτική αξιολόγηση των βροχομετρικών δεδομένων της νεότερης έκδοσης (Version 7) του δορυφορικού προϊόντος TRMM Multi-satellite Precipitation Analysis (TMPA) 3Β42 V7 στον Ελλαδικό χώρο. Οι εκτιμήσεις βροχόπτωσης παρέχονται σε κάνναβο 0.25ᵒ x 0.25ᵒ και σε χρονική κλίμακα τριών ωρών. Η χρονική περίοδος που εξετάστηκε περιλαμβάνει την εξαετία 2009-2014 και αξιολογήθηκε η δυνατότητα του προϊόντος να αποδώσει την παρατηρημένη βροχόπτωση. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε λεπτή χρονική κλίμακα, και συγκεκριμένα στις κλίμακες των 3, 6, 12, 24 και 48 ωρών. Επιπρόσθετα, εξετάστηκε η χωρική κατανομή του σφάλματος και των κριτηρίων απόδοσης που χρησιμοποιούνται. Για την αξιολόγηση, αξιοποιήθηκαν οι επίγειες μετρήσεις 34 μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.), του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.) καθώς και του Υδρολογικού Παρατηρητηρίου Αθηνών (Υ.Π.Α.) που ανήκει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων, προέκυψε πως αυτά, σε όλες τις χρονικές κλίμακες, παρουσιάζουν χαμηλή συσχέτιση με τις επίγειες μετρήσεις. Παρότι η απόδοση αυξάνει σημαντικά με την αύξηση της κλίμακας, η αξιοπιστία των δεδομένων είναι ανεπαρκής ακόμη και στη μεγαλύτερη κλίμακα της ανάλυσης, αυτή των 48 ωρών. Πέρα από την ποσοτική αξιολόγηση των δεδομένων του προϊόντος TMPA 3Β42 V7, επιχειρήθηκε επιπρόσθετα η διερεύνηση αξιοποίησής τους για την εφαρμογή μεθοδολογίας ταξινόμησης των καταιγιδοφόρων συστημάτων σε συστήματα οριζόντιας (stratiform) και κατακόρυφης (convective) ανάπτυξης στην Αττική. Μέσω αλγορίθμων διαχωρισμού της συνολικής επιφανειακής βροχόπτωσης σε καθεστώς convective και stratiform, υπολογίστηκε η κρίσιμη ένταση βροχόπτωσης, πάνω από την οποία αναμένεται η εκδήλωση επεισοδίων τύπου convective, καθώς επίσης και η συνεισφορά των δύο συστατικών ως προς το ολικό μέγεθος. Η μεθοδολογία αυτή εφαρμόστηκε τόσο με χρήση επίγειων δεδομένων σταθμών του Υδρολογικού Παρατηρητηρίου Αθηνών (Υ.Π.Α.), όσο και των δορυφορικών δεδομένων του προϊόντος TMPA 3Β42 V7. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το ποσοστό της convective κατακρήμνισης φαίνεται να παραμένει σχετικά σταθερό για την υπό μελέτη περίοδο και να βρίσκεται κοντά στο 1/3 της συνολικής ετήσιας κατακρήμνισης. Αντίστοιχο συμπέρασμα προκύπτει και μέσω της χρήση των δορυφορικών δεδομένων, με τις ποσότητες που υπολογίζονται να κυμαίνονται σε κοντινές τιμές. Οι τιμές της κρίσιμης έντασης κάθε έτους, ωστόσο, παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, όπως υπολογίζονται με βάση τα δύο διαφορετικά σύνολα δεδομένων. Εν γένει, παρατηρείται αβεβαιότητα ως προς τα τελικά αποτελέσματα με τη χρήση του TMPA 3Β42 V7.