Τεχνοοικονομική μελέτη θερμικής αφαλάτωσης στη Κύπρο - Γεωργίου, Μιχαήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων, 2016)
Το πρόβλημα της ανομβρίας στη Κύπρο είναι τόσο παλαιό όσο και η σύγχρονη ιστορία της. Από τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκίνησε ο προγραμματισμός της ανάπτυξης και κατασκευής έργων για τη λύση αυτού προβλήματος. Η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη στον ευρωπαϊκό χώρο όσον αφορά τον αριθμό και τη χωρητικότητα μεγάλων φραγμάτων, σε σχέση με την έκταση του νησιού με αναλογία πενήντα μεγάλα φράγματα για κάθε 10,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παρόλη την μεγάλη αυτή δυνατότητα σε αποθήκευση νερού στα φράγματα οι χρονιές ανομβρίας εμφανίζονται όλο και πιο συχνά με συνήθη διάρκεια πολλών ετών με αποτέλεσμα να στερεύουν τα φράγματα. Έτσι η Κύπρος αναγκάστηκε στη εξεύρεση άλλων λύσεων όπως είναι η αφαλάτωση. Σήμερα υπάρχουν 4 μονάδες αφαλάτωσης με συνολική δυνατότητα περίπου 220,000 m3νερού/την ημέρα και είναι όλες τεχνολογίας αντίστροφης όσμωσης. Η Κύπρος πλέον έχει την δυνατότητα να καλύψει όλες τις ανάγκες σε ύδρευση εξολοκλήρου με τη χρήση αφαλατωμένου νερού. Η Κύπρος έχει 300 μέρες ηλιοφάνειας το χρόνο και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα αφού για το 2015 η συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα ήταν μικρότερο από 8.5%. Έτσι είχαμε την σκέψη να μελετηθεί μια μονάδα θερμικής αφαλάτωσης με τη χρήση επίπεδων ηλιακών συλλεκτών αφού έτσι οι θερμικές ανάγκες καλύπτονται από ανανεώσιμη πηγή και οι ηλεκτρικές ανάγκες είναι μικρότερες σε σχέση με τις μονάδες αντίστροφης όσμωσης. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες γύρω από την ηλιακή ενέργεια. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται η επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας των επίπεδων ηλιακών συλλεκτών. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφετε το μέγεθος του προβλήματος της λειψυδρίας και η σημερινή κατάσταση στη Κύπρο όσον αφορά την αφαλάτωση. Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφονται οι μέθοδοι αφαλάτωσης. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνονται η επεξήγηση των υπολογισμών της μελετώμενης μονάδας. Στο έκτο κεφάλαιο γίνεται η οικονομική αξιολόγηση αυτής της μονάδας. Και στο τελευταίο κεφάλαιο παρατίθενται τα τελικά συμπεράσματα της εργασίας και προτείνονται θέματα ,που προκύπτουν από αυτή, για μελλοντική διερεύνηση.