Η κατασκευή της εγκυρότητας στο διάλογο για μια σχεδιαστική μέθοδο - Κουμούτσος, Σταύρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Τι μορφή παίρνει σήμερα η σχεδιαστική μέθοδος όπου η αρχιτεκτονική είναι μια κατεξοχήν ομαδική εργασία; Πώς θεματοποιείται η μέθοδος στο διάλογο; Ο αρχιτέκτονας δεν είναι μια μοναχική παρουσία που εφαρμόζει αρχές επί πρακτικών θεμάτων, αλλά βρίσκεται μέσα σε ένα γενικότερο πλέγμα σχέσεων και επικοινωνίας με άλλους. Καλείται να τους ακούσει, να συγκρουστεί, να συναινέσει με τους άλλους, να κατανοήσει τον εαυτό του και αυτό που κάνει όταν σχεδιάζει, να διερευνήσει τις μεθοδικές προκαταλήψεις που φέρει. Σε αυτό το πλαίσιο του διαλόγου, κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί η μία ή η άλλη μέθοδος να θεωρηθεί έγκυρη; Πώς κατασκευάζεται η έννοια της εγκυρότητας στο διάλογο; Η συγκεκριμένη έρευνα επιχειρεί να προσεγγίσει το θέμα μέσα από δύο κεντρικά παραδείγματα σχεδιαστικών θεωριών, του Horst Rittel και του Donald Schon, στις οποίες η έννοια του διαλόγου είναι κεντρική και οι οποίες αποτελούν αντικείμενο μιας ερμηνευτικής θεώρησης. Η εγκυρότητα της ερμηνευτικής στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μας παρέχει ένα πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε την έννοια της αρχιτεκτονικής σχεδιαστικής μεθόδου στο σύγχρονο διεπιστημονικό και διαπολιτισμικό πλαίσιο του διαλόγου.