Χαρτογράφηση καύσιμης ύλης με αντικειμενοστρεφή ανάλυση εικόνας για χρήση στο μοντέλο δασικής πυρκαγιάς Farsite. Μελέτη περίπτωσης: πυρκαγιά Πλωμαρίου, Λέσβου 1994 - Πουλάκη, Παναγιώτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Οι δασικές πυρκαγιές, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα ιδιαίτερα για τις Μεσογειακές χώρες. Στην Ελλάδα σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος, τα έτη 2000-2011 έχουν καεί 440133 εκτάρια δασικής έκτασης. Η συνεισφορά της τεχνολογίας και των συστημάτων πληροφοριών στην πρόληψη, καταγραφή αλλά ακόμα και την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των πυρκαγιών είναι πολύ σημαντική. Με χρήση τηλεπισκοπικών δεδομένων είναι δυνατό να δημιουργήσουμε χάρτες επικινδυνότητας πυρκαγιών, να ανιχνεύσουμε έγκαιρα τα σημεία ανάφλεξης, να έχουμε ακριβή πρόγνωση του καιρού έως και πέντε μέρες νωρίτερα, και με χρήση κατάλληλων μοντέλων να προσομοιώνουμε την συμπεριφορά των πυρκαγιών, ακόμα και να αποφασίσουμε για το βέλτιστο τρόπο κατάσβεσής τους. Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στην πυρκαγιά που ξέσπασε το έτος 1994 στον ορεινό όγκο του Πλωμαρίου, Λέσβου. Για την περιοχή αυτή δημιουργήθηκαν χάρτες καύσιμης ύλης και πυκνότητας κόμης με χρήση τηλεπισκοπικών απεικονίσεων Landsat 5 TM και αντικειμενοστρεφή ανάλυση εικόνας. Οι χάρτες αυτοί δημιουργήθηκαν τόσο για την περίοδο ακριβώς πριν την πυρκαγιά του 1994 όσο και με εικόνες του 2011. Απώτερος στόχος ήταν η εφαρμογή μοντέλου προσομοίωσης πυρκαγιάς πριν τη φωτιά, ώστε να διακριβωθεί η ακρίβεια τόσο των χαρτών όσο και του μοντέλου, και μετά την πυρκαγιά, με σκοπό να προκύψει ένας χάρτης ο οποίος θα δείχνει προς τα πού θα κινηθεί μία ενδεχόμενη νέα πυρκαγιά με βάση την υπάρχουσα πλέον βλάστηση της περιοχής, την τοπογραφία, και μετεωρολογικά δεδομένα. Με την παραγωγή ενός τέτοιου χάρτη μπορούμε να έχουμε την δυνατότητα πρόβλεψης της συμπεριφοράς της πυρκαγιάς με σκοπό την έγκαιρη κατάσβεση της. Η προστασία μιας δασικής περιοχής που έχει ήδη καεί στο πρόσφατο παρελθόν είναι πολύ σημαντική καθώς μετά από τρεις συνεχόμενες πυρκαγιές της ίδιας περιοχής υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος ερημοποίησης της περιοχής.