Ανάλυση στελεχών ισχιακών εμφυτευμάτων με τη μέθοδο πεπερασμένων στοιχείων - Τουλουμτζή, Σουζάνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Το αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι ο έλεγχος μηχανικής αντοχής μηριαίων στελεχών εμφυτευμάτων τεχνητού ισχίου. Συγκεκριμένα εξετάζονται με τη Μέθοδο Πεπερασμένων Στοιχείων τρία διαφορετικά μηριαία στελέχη, τα οποία έχουν σχεδιαστεί σε προηγούμενη μεταπτυχιακή εργασία, ως προς την αντοχή τους σε φορτία που αντιστοιχούν σε καθημερινές κινήσεις, κατά τις οποίες καταπονείται η ισχιακή άρθρωση. Σκοπός της μελέτης είναι να συλλεγούν δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν μελλοντικά να βοηθήσουν στη σχεδίαση των μηριαίων προθεμάτων, με στόχο την αύξηση της διάρκειας ζωής τους και τη δυνατότητα οστεοενσωμάτωσης μετά την επέμβαση αρθροπλαστικής. Η εργασία αναπτύσσεται σε 3 κεφάλαια. Στο πρώτο γίνεται περιγραφή της φυσιολογίας και των ιδιοτήτων των οστών, καθώς και της ανατομίας, της κινηματικής και των παθήσεων της ισχιακής άρθρωσης. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη περιγραφή της Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου (ΟΑΙ) και δίνονται πληροφορίες για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των εμφυτευμάτων, τους τρόπους στήριξης των μηριαίων στελεχών, αλλά και τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν και να οδηγήσουν σε επέμβαση αναθεώρησης ΟΑΙ. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται οι σχεδιαστικές προδιαγραφές, παρουσιάζονται τα προτεινόμενα σχέδια και περιγράφεται η διαδικασία που ακολουθείται για τη μοντελοποίηση με το λογισμικό πεπερασμένων στοιχείων LS-DYNA. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων.