Ανάλυση φαινομένων συντονισμού σε δρομείς Α/Γ επαγώμενων από τη στροβιλότητα του όμορρου με χρήση μιας στρόβιλης μεθοδολογίας - Διαμαντόπουλος, Θεόδωρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Σε μεγάλες γωνίες προσβολής οφειλόμενες σε γωνιακή απόκλιση της ανεμογεννήτριας σε σχέση με τη ροή του αέρα, η ροή κατάντι του πτερυγίου αποκολλάται. H αποκόλληση έχει ως συνέπεια την δημιουργία εναλλασσόμενων δινών οι οποίες προκαλούν περιοδικές ταλαντώσεις στα πτερύγια με συχνότητα που αντιστοιχεί στον αδιάστατο αριθμό Strouhal. Στη παρούσα μεταπτυχιακή εργασία εξετάσθηκαν οι ταλαντώσεις που προκαλούνται από τις δίνες υπό το παραπάνω καθεστώς ροής. Αρχικά, οι διαταραχές λόγω των δινών προστίθενται στις μέσες τιμές των αεροδυναμικών συντελεστών των πτερυγίων της εξεταζόμενης ανεμογεννήτριας. Ειδικότερα διερευνάται το ενδεχόμενο συντονισμού που σχετίζεται με το γεγονός ότι η συχνότητα έκλυσης των δινών ταυτίζεται με κάποια από τις ιδιοσυχνότητες της κατασκευής. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας μελετάται η εξαναγκασμένη ημιτονοειδής κίνηση ενός εκ των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας για ένα εύρος συχνοτήτων ταλάντωσης. Εξετάζεται το ποσό ενέργειας που απορροφάται από το πτερύγιο όταν η συχνότητα της ταλάντωσης συμπέσει με την συχνότητα έκλυσης των δινών. Αύξηση της ενέργειας υποδηλώνει συνθήκες που ευνοούν τον συντονισμό.