Βιοτικό επίπεδο, εκβιομηχάνιση και απελευθέρωση εμπορίου στην Νότιο Αφρική: μια οικονομετρική ανάλυση - Ψαρομμάτη, Βασιλικούλα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2016)
Η παρούσα έρευνα προσεγγίζει, από μια κοινωνικοοικονομική σκοπιά, την αναπτυξιακή πορεία πέντε χωρών της Νοτίου Αφρικής (Μποτσουάνα, Δημοκρατία της Ν. Αφρικής, Ναμίμπια, Λεσότο, Σουαζιλάνδη) που εγκαθίδρυσαν την πρώτη παγκόσμια τελωνειακή ένωση το 1910, την SACU (Southern African Customs Union). Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται ποιοι παράγοντες επηρεάζουν διαχρονικά τον ρυθμός ανάπτυξης του βιοτικού επίπεδου των κατοίκων των χωρών-μελών καθώς και τον ρυθμός εκβιομηχάνισης των οικονομιών τους. Γίνεται εστίαση της ανάλυσης στην περίοδο 2005-2012, οπότε και η SACU συνήψε συμφωνίες για συμμετοχή σε ζώνες ελευθέρου εμπορίου με την MERCOSUR (2005), EFTA (2006), ΗΠΑ (2008) εξετάζοντας αν αυξήθηκε το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και ο ρυθμός εκβιομηχάνισης της οικονομίας των χωρών-μελών με το άνοιγμα των συνόρων και τη θέσπιση των παραπάνω οικονομικών συμμαχιών. Ουσιαστικά, πρόθεση της εργασίας είναι να καταδείξει την επιτυχία ή αποτυχία του εγχειρήματος σε αναπτυσσόμενες χώρες που μαστίζονται από την «κατάρα» του πλούσιου υπεδάφους τους και συνακόλουθα της μη διαφοροποιημένης οικονομίας τους. Με άλλα λόγια, σε χώρες όπου υπάρχει αδυναμία ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας και της εσωτερικής αγοράς με ταυτόχρονη αύξηση της εγχώριας ζήτησης. Το ερώτημα που θα επιδιώξει να απαντήσει η έρευνα, είναι αν αυτό το «laissez faire, laissez passer» των συναλλαγών με τρίτες περισσότερο ανεπτυγμένες οικονομίες ωφέλησε την ένωση και κατ’ επέκταση τις χώρες-μέλη. Τα αποτελέσμα της εργασίας είναι συμβατά με τα αποτελέσματα της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και έρευνας και θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο κεφάλαιο των συμπερασμάτων.