Ο χώρος ως πεδίο διαπραγμάτευσης της κυρίαρχης έμφυλης νόρμας. Η περίπτωση των τρανς γυναικών στην Αθήνα. - Ντέτσικα, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Το φύλο ως κανονιστικό πρόταγμα παράγει ιεραρχικά διαμορφωμένες θέσεις κοινωνικής ζωής, θέσεις «εντός» και «εκτός» της κυρίαρχης έμφυλης νόρμας. Τι σημαίνει όμως αυτός ο συν τοις άλλοις σαφής χωρικός διαχωρισμός μεταξύ «εντός» και «εκτός», όταν αναφέρεται στις πραγματικές ζωές των ανθρώπων; Είναι ο χώρος ένα άδειο δοχείο με προκαθορισμένες θέσεις για τα έμφυλα υποκείμενα όπως συχνά έχει υποστηριχτεί από διάφορους θεωρητικούς του δομισμού ; Υπάρχει ένα χωρικό «εκτός» για αυτές και αυτούς που δεν επιβεβαιώνουν την κυρίαρχη έμφυλη νόρμα ή ο χώρος βρίσκεται διαρκώς υπό διαπραγμάτευση; Πού εν τέλει βρίσκονται αυτές οι «μη κατοικήσιμες» ζώνες του κοινωνικού, όπως τις αναφέρει η Μπάτλερ; Εκκινώντας από τα παραπάνω ερωτήματα και θέτοντας την έννοια της «δημόσιας εμφάνισης», όπως αναφέρεται σ’ αυτήν η Άρεντ, ως αναλυτική κατηγορία στην παρούσα έρευνα θα επιχειρηθεί η διερεύνηση της σχέσης του χώρου με την συγκρότηση αλλά και την διατήρηση της κυρίαρχης έμφυλης νόρμας. Η έρευνα θα επικεντρωθεί στην μελέτη των τρόπων που βιώνεται, χαρτογραφείται και σωματοποιείται καθημερινά ο χώρος της δημόσιας εμφάνισης από εκείνα τα υποκείμενα που αντιμετωπίζονται ως «ξένα σώματα» στην ανθρώπινη βιοκοινωνικότητα . Πιο συγκεκριμένα εστιάζω στις εμπειρίες και τα βιώματα των τρανς γυναικών στην χωρική επικράτεια της Αθήνας χρησιμοποιώντας ως υλικό τις αφηγήσεις των ίδιων των υποκειμένων καθώς, την βιβλιογραφική και την επιτόπια έρευνα. Κύριος στόχος αποτελεί μέσα από τα θραύσματα των εμπειριών αυτών των «ξένων σωμάτων» να αναδειχθεί η πολυπλοκότητα των συνδέσεων ανάμεσα στον χώρο και την συγκρότηση της κυρίαρχης έμφυλης νόρμας.