Συγκριτικές 2D και 3D αναλύσεις τεμνόμενων διαφραγματικών τοίχων με πεπερασμένα στοιχεία. Επιλύσεις με δεδομένα από το σταθμό Περιστέρι του Μετρό Αθήνας. - Τσαντάκης, Εμμανουήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η συγκριτική προσομοίωση, με τη χρήση 2D και 3D γεωτεχνικών λογισμικών πεπερασμένων στοιχείων, ανοικτής εκσκαφής υποστηριζόμενης με Διαφραγματικούς τοίχους και εστίαση στη στενή περιοχή της τομής τους. Οι αναλύσεις βασίζονται σε στοιχεία πραγματικού έργου, το οποίο είναι ο σταθμός μετρό του Περιστερίου. Σκοπός αυτών δεν είναι η επίλυση της πραγματικής εκσκαφής. Αντιθέτως αντλούνται κάποια στοιχεία από τη μελέτη γραφείου, και σχεδιάζονται ισοδύναμα ιδεατά μοντέλα. Τελική επιδίωξη είναι να δομηθούν, επιλυθούν και συγκριθούν μεταξύ τους τα διάφορα προσομοιώματα, σε διδιάστατες και τριδιάστατες συνθήκες και να εξαχθούν τα συμπεράσματα από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων. Για τις ανάγκες των αναλύσεων, χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό πεπερασμένων στοιχείων PLAXIS. Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που αναλύονται σε κάθε κεφάλαιο είναι τα ακόλουθα: Αρχικά, στο 1ο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα στοιχεία του τεχνικού έργου, στο οποίο βασίστηκε η παρούσα εργασία. Γίνεται αναφορά στις μορφολογικές, γεωλογικές, υδρογεωλογικές και γεωτεχνικές συνθήκες που επικρατούν στην στενή περιοχή του έργου. Τέλος επισημαίνονται τα γεωμετρικά και μηχανικά στοιχεία των μέτρων της προσωρινής υποστήριξης και γίνεται λόγος για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν αυτά για τις αναλύσεις της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής. Στη συνέχεια, στο 2ο κεφάλαιο, γίνεται συνοπτική περιγραφή του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για τις αναλύσεις. Εκεί περιγράφονται τα εργαλεία που συμπεριελήφθησαν κατά τη δόμηση των προσομοιωμάτων και επισημαίνονται οι διαφορές, που αυτά παρουσιάζουν, μεταξύ δυο και τριών διαστάσεων. Στο 3ο και στο 4ο κεφάλαιο περιγράφεται εκτενώς ο τρόπος, με τον οποίο γίνεται ο σχεδιασμός και η επίλυση όλων των προσομοιωμάτων. Στο τέλος δε αυτών παρατίθεται και ένα συνοπτικό πακέτο αποτελεσμάτων.Στο 5ο κεφάλαιο πραγματοποιούνται οι συγκρίσεις μεταξύ των διαφόρων μοντέλων και εξάγονται τα σχετικά συμπεράσματα. Για τις ανάγκες των συγκρίσεων γίνεται χρήση επιλεγμένων σημείων παρατήρησης, και σχεδιάζονται διαγράμματα με τη βοήθεια του εργαλείου παραγωγής καμπυλών Curves. Τα εν λόγω σημεία επιλέγονται στις πιο κρίσιμες περιοχές των μοντέλων, δηλαδή στον κεφαλόδεσμο και στο σημείο τοποθέτησης της τελευταίας αγκύρωσης του πασσαλοτοίχου, στην επιφάνεια του εδάφους, πάνω από την ολόσωμη πάκτωση της πρώτης σειράς αγκύρωσης και στον πυθμένα της εκσκαφής. Στο τελευταίο κεφάλαιο συγκεντρώνονται τα συμπεράσματα της μεταπτυχιακής διατριβής και παρατίθενται με τη μορφή συγκεντρωτικών διαγραμμάτων, όπου φαίνονται τα τελικά αποτελέσματα για όλα τα σημεία παρατήρησης. Τα κυριότερα συμπεράσματα που προκύπτουν, αφορούν κατ’ αρχάς στην υπεροχή του συστήματος υποστηρίξεως, το οποίο εμπεριέχει αντηρίδες, σε σχέση με το αντίστοιχο, που περιλαμβάνει μόνο προεντεταμένες αγκυρώσεις. Επιπλέον, φαίνεται ο τρόπος, που επηρεάζει τα εκδηλωθέντα φαινόμενα το μέγεθος της εκσκαφής. Τέλος αποδεικνύεται ότι τα διδιάστατα προσομοιώματα είναι πιο συντηρητικά από τα ισοδύναμά τους τριδιάστατα. Όλα τα προαναφερθέντα επιβεβαιώνονται με μια τελική ανάλυση ασφάλειας, η οποία πραγματοποιήθηκε για όλα τα προσομοιώματα