Οικονομοτεχνική μελέτη ενεργειακής τροφοδότησης κτηνοτροφικής εγκατάστασης με φωτοβολταϊκά συστήματα - Κουτσαμάνη, Σταματία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εξετάζει τη δυνατότητα αυτονομίας, σε ενεργειακό επίπεδο, μιας κτηνοτροφικής μονάδας η οποία βρίσκεται σε ορεινή περιοχή. Η περιοχή που επιλέχθηκε για την συγκεκριμένη μελέτη είναι ο Δήμος Μετσόβου. Ο οικισμός επιλέχθηκε μεταξύ των άλλων όντας ένας από τους ορεινότερους δήμους της χώρας μας. Όσον αφορά στην κτηνοτροφική μονάδα δεν επιλέχθηκε μια συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα ως δείγμα, αλλά θεωρήθηκε ότι πρόκειται για μια μονάδα μεσαίου μεγέθους, καθώς οι περισσότερες μονάδες της περιοχής είναι αυτής της κλίμακας. Αφού έγινε η εκτίμηση των αναγκών της μονάδας και του κτηνοτρόφου, υπολογίστηκε το μέγεθος του κόστους για την εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταικού συστήματος. Η εργασία οργανώθηκε σε 8 κεφάλαια, τα οποία αφορούν την εξής θεματολογία: Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή: το κεφάλαιο αυτό λειτουργεί προλογικά για την εργασία καθώς προσπαθεί να διασαφηνίσει τι είναι ακριβώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πως χρησιμοποιούνται, ποια είδη υπάρχουν, και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, επεξηγούνται λεπτομερώς όλα οι μορφές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα υποείδη στα οποία χωρίζονται. Κεφάλαιο 2: Ορεινές περιοχές και Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Στο δεύτερο κεφάλαιο αφού γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ πεδινών, ημιορεινών και ορεινών περιοχών, διευκρινίζεται γιατί είναι σημαντικά τα βουνά. Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο παρουσιάζεται το δυναμικό ΑΠΕ των ορεινών περιοχών, θέλοντας να τονίσει το γεγονός ότι οι ορεινές περιοχές, παρά τις αντίθετες διατυπώσεις, είναι περιοχές πλούσιες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κεφάλαιο 3: Η σημασία της ποιμενικής κτηνοτροφίας για τις ορεινές περιοχές: Στο κεφάλαιο αυτό προσπαθεί να εξηγήσει το ρόλο της ποιμενικής κτηνοτροφίας στις ορεινές περιοχές, αφού αποτελούσε και αποτελεί επί σειρά ετών ένας σημαντικό κομμάτι της ζωής και της ενασχόλησης των ορεσίβιων. Δίνονται πληροφορίες για τα μέρη όπου φιλοξενούνται τα κοπάδια και πως αυτά μετακινούνται ανάλογα με την εποχή. Κεφάλαιο 4: Περιοχή μελέτης: Παρουσιάζονται ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία της περιοχής μελέτης της εργασίας, δηλαδή του Δήμου Μετσόβου, όπως στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και του κλίματος της περιοχής, οικονομικά στοιχεία και δραστηριότητες των κατοίκων, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου καθώς και το ηλιακό δυναμικό της περιοχής, αφού είναι αυτό που θα μας χρησιμεύσει περισσότερο για την ερευνά μας. 12 Κεφάλαιο 5 : Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά Συστήματα: Μέσα από το 5ο κεφάλαιο θα αποκτήσουμε μια σαφή εικόνα για το τι είναι ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, πως λειτουργεί και πως υπολογίζεται το κατάλληλο μέγεθός του. Κεφάλαιο 6 : Οικονομοτεχνική μελέτη: Κάθε επένδυση πρέπει να βασίζεται στην εκτίμηση της οικονομοτεχνικής της απόδοσης. Στο κεφάλαιο αυτό, θα δούμε την δομή και τον σκοπό μια οικονομοτεχνικής μελέτης αλλά και τα κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποιεί. Κεφάλαιο 7 : Μεθοδολογία μελέτης: Το κεφάλαιο 7 ασχολείται με την ανάλυση των παραμέτρων της έρευνας, ως στοιχεία που συνθέτουν το ευρύτερο μεθοδολογικό πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης της. Αφού γίνει η εκτίμηση των ενεργειακών αναγκών της μονάδας, υπολογίζονται ορισμένες χρήσιμες παράμετροι, όπως η χωρητικότητα των συσσωρευτών και η ισχύς αιχμής οι οποίες θα βοηθήσουν με την σειρά τους στον υπολογισμό του κόστους μιας αυτόνομης φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Κεφάλαιο 8 : Σενάρια: Με δεδομένα είτε ότι η κτηνοτροφική μονάδα βρίσκεται κοντά σε ηλεκτρικό δίκτυο ή είτε ότι είναι πιο απομακρυσμένη από αυτό, αναπτύχθηκαν ορισμένα σενάρια τα οποία θα οδηγήσουν στο να γίνει πιο εύκολα κατανοητό τι ωφελεί περισσότερο τον παραγωγό, να δημιουργήσει ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα ή να συνδεθεί στο τοπικό δίκτυο.