Υπόγεια εκμετάλλευση λατομείων ασβεστολίθου και μαρμάρου. Ζητήματα ευστάθειας οροφής και στύλων. - Βώβου, Θεοδώρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2015)
Κύριο αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας αποτελεί η παρουσίαση της εξορυκτικής δραστηριότητας σχετικά με την εκμετάλλευση υπόγειων λατομείων διακοσμητικών λίθων ανά τον κόσμο. Η εκτενής βιβλιογραφική ανασκόπηση της διαθέσιμης ερευνητικής δραστηριότητας έχει απώτερο σκοπό τη συγκέντρωση ενός αριθμού μεθοδολογιών και τεχνικών ανάλυσης και την εξέταση εφαρμογής τους σε υπόγεια λατομεία, και συγκεκριμένα στο υπόγειο λατομείο μαρμάρου στον Διόνυσο Αττικής. Αρχικά, εξετάζονται σύγχρονες πρακτικές σχεδιασμού υπόγειων θαλάμων, όπως περιγράφονται στη διαθέσιμη βιβλιογραφία, ακολουθώντας τα κριτήρια και τις αρχές που διέπουν μια ασφαλή υπόγεια εκμετάλλευση. Η εγκυρότητα των προτεινόμενων μεθόδων που έχουν εφαρμοστεί σε υπάρχοντα λατομεία ελέγχεται μέσω των επί τόπου μετρήσεων που λήφθηκαν από τις τεχνικογεωλογικές έρευνες πεδίου. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα στάδια των μεθοδολογιών που ακολουθούνται για την ανάλυση ευστάθειας υπόγειων λατομείων ανά τον κόσμο. Το σύνολο των τεχνικών που παρουσιάζονται εστιάζουν στην επίδραση των ασυνεχειών στη συμπεριφορά της βραχομάζας και, κατ’ επέκταση, στην ανάγκη ορθής εκτίμησης των γεωμετρικών και γεωμηχανικών χαρακτηριστικών των ασυνεχειών για τη διασφάλιση της καθολικής ευστάθειας ενός υπόγειου θαλάμου. Η μελέτη ευστάθειας ενός υπόγειου λατομείου μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω διάφορων εμπειρικών, αναλυτικών και αριθμητικών προσεγγίσεων ανάλογα με τις ανάγκες του έργου υπό εξέταση. Η αριθμητική προσομοίωση που στηρίζεται σε επί τόπου μετρήσεις και στατιστικά δεδομένα επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό των απαραίτητων παραμέτρων για το σχεδιασμό και τη διαστασιολόγηση των στύλων και της οροφής ενός υπόγειου λατομείου. Ο συνδυασμός εμπειρικών και αναλυτικών προσεγγίσεων με την αριθμητική προσομοίωση των γεωμετρικών και γεωμηχανικών παραμέτρων της βραχομάζας και των ασυνεχειών οδηγούν στον αποδοτικό σχεδιασμό ενός υπόγειου λατομείου. Συνοπτικά, τα αποτελέσματα των αναλύσεων που συγκεντρώθηκαν επιβεβαιώνουν ότι οι προτεινόμενες μεθοδολογίες μπορούν να εφαρμοστούν επιτυχώς σε υπάρχουσες και μελλοντικές εκμεταλλεύσεις υπόγειων λατομείων διακοσμητικών λίθων.