Η "νέα" τοπολογική αρχιτεκτονική παράδοση και η ρητορική της εμψύχωσης, 1990-2010 - Κάλφα, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού, 2015)
Η διδακτορική διατριβή μελετά τους αρχιτεκτονικούς λόγους μιας αρχιτεκτονικής παράδοσης που από τη δεκαετία του 1990 και μετά αυτό-παρουσιάζεται ως "νέα", ως μια αλλαγή παραδείγματος για την αρχιτεκτονική. Αυτής της παράδοσης ηγείται πρωτίστως ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Greg Lynn. Μέσα σε αυτούς τους λόγους (κείμενα, διαλέξεις, αναπαραστάσεις) παρατηρείται με αξιοσημείωτη συχνότητα μια σειρά από βιολογικές μεταφορές και βιβλιογραφικές αναφορές καθώς και από ιδιότυπα βιταλιστικές νύξεις. Στην εξέταση της ιστορίας, τη γενεαλογίας, της σημασίας και των συνεπειών μιας ρητορικής περί ενός εμψυχωμένου τεχνουργήματος, στην οποία οδηγεί η χρήση τέτοιων μεταφορών και αναφορών είναι αφιερωμένη η παρούσα διατριβή.